Vysílání po internetu a pomocí DAB

27. srpen 2015

Digitalizace pozemního rozhlasového vysílání je u nás v plném proudu, například od šestého srpna vysílá z Pražského Žižkova nový vysílač. Ovšem na celoplošné pokrytí si budeme muset počkat až do roku 2017.

Přesto už teď si můžeme rádia šířená digitálním signálem poslechnout v podstatě kdekoliv, a to prostřednictvím internetu. Podle Marcela Procházky, ředitele regulace Českých radiokomunikací je vysílání po síti běžnou praxí.

„Po internetu vysílají všichni. Tedy téměř většinu rozhlasových stanic, které můžete naladit v FM a nejenom ty. Ale když se podíváme na poslechovost rádií přes internet a přes FM, tak ten nepoměr je významný. To znamená, internetové rádio je sice dobré a můžete ho naladit, kdekoliv máte internet, ale posluchačů není zdaleka tolik. Proto všichni provozovatelé rozhlasového vysílání mají zájem vysílat na FM. To pásmo je ale bohužel plné a jedinou možností jak dále růst je digitální rozhlas, neboli DAB.“

I přes vysokou rozšířenost internetového připojení, ať už bezdrátového či po kabelu, je ale podle ředitele Procházky hned několik důvodů, proč si pozemní vysílání udržuje svou popularitu.

„Je to dáno tím, že příjem přes pozemní vysílání je velmi jednoduchý. Nemusíte zapínat počítač, nemusíte stahovat aplikace, stačí jednoduše zapnout přijímač a posloucháte své oblíbené stanice. A to aniž byste byl závislý na internetu, bez toho abyste za to platil nebo aby se vám data zanášela do FUP.“

Nízká poslechovost i vyšší náklady a konkurence

Tím ovšem nevýhody internetového vysílání nekončí. „Provozovatele rozhlasového vysílání i internetové vysílání něco stojí. Jsou potřeba servery a datová konektivita. Pokud chtějí poskytovat služby s vysokou kvalitou, tak musí také koupit kapacitu v Content Delivery Network, což je síť, která zajišťuje přenos audiovizuálního obsahu v potřebné kvalitě. Česká rozhlasová stanice navíc na internetu soupeří nejenom s ostatními českými stanicemi, ale de facto s tisíci jiných rozhlasových stanic. Dnes není problém najít žánrové rozhlasové stanice typu ABBA, Beatles a podobně,“ vysvětluje Marcel Procházka z Českých radiokomunikací.

I přesto zájem o internetové vysílání nijak neopadá a poskytovatelé s ním počítají i do budoucna. Už v současnosti existují přijímače, které jsou schopny, kromě příjmu pozemního signálu, se připojit i na síť. Zatím jde převážně o dražší modely, ale s nástupem digitálního vysílání se počítá s internetovým připojením i u dostupnějších modelů. Podle ředitele Procházky se budou obě služby vzájemně doplňovat místo toho, aby si konkurovali.

“Tyto platformy se budou velmi dobře doplňovat. DAB má velkou výhodu v tom, že je pro posluchače zcela zdarma, tak jako v případě FM. Není závislý na jakékoliv jiné distribuční platformě v porovnání s internetem. Abyste mohl poslouchat stanici po síti musí fungovat internet, což v případě krizí, jako jsou například povodně, nebo i v případě hackerských útoků nemusí tak být.“

O spolupráci obou platforem mluví i zkušenosti ze zahraničí. Například v Německu, které má procentuelně vyšší poslechovost internetových rádií než Česká republika, se digitální vysílání i tak prudce rozvíjí.

autor: Jáchym Hrubý
Spustit audio