Seminář: Má digitální rozhlasové vysílání v České republice budoucnost?

24. září 2010

V řadě evropských zemí je už digitální vysílání televize a rozhlasu standardní. Jak dlouho bude naše státní správa brzdit technický, mediální a ekonomický rozvoj v České republice? Odpovědi alespoň na některé z otázek měl přinést seminář, který Český rozhlas 1 - Radiožurnál přichystal v rámci festivalu Prix Bohemia Radio 2004. V příspěvku naleznete záznam diskuse i prezentaci ředitele ČRo 1 Alexandra Píchy.

V České republice provozovatelé sítí už 4 roky provozují nákladné experimentální vysílání, kterým se už dávno ověřily technické podmínky pro standardní vysílání. Ženeva letos hostí velkou konferenci, která rozdělí jednotlivým zemím kmitočty pro digitální vysílání. Veřejnoprávní i komerční televizní i rozhlasoví vysílatelé, provozovatelé vysílacích sítí a další subjekty přesto už několik let marně čekají na to, až naše státní instituce umožní standardní digitální vysílání.

Rozhlasové programy jsou nejčastěji vysílány v systémech DAB a DVB. Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že se významná část rozhlasových posluchačů dostane k výhodám digitálního rozhlasového vysílání prostřednictvím televizního přijímače, na němž si v systému DVB-T mohou naladit jak televizní, tak rozhlasové stanice. Z průzkumů v zemích, kde digitální vysílání pokročilo nejdále, je zřejmé, že vysílání rozhlasu v systému DVB-T motivuje posluchače k nákupu mobilních přijímačů se systémem DAB.

Bude rozhlasové vysílání v systému DVB-T stejně legitimní i v České republice? Vytvoří státní instituce pro rozhlasové vysílání v systému DVB-T stejné podmínky pro veřejnoprávní i soukromá rádia, aby i v digitálním vysílání platily principy duálního systému?

O tom diskutovali ministr informatiky Vladimír Mlynář, člen Odborné komise ČSSD pro informatiku a komunikace Karel Březina, ředitel ČRo 1 - Radiožurnál Alexandr Pícha, ředitel odboru správy kmitočtového spektra ČTÚ Jiří Ducháč a po telefonu se do diskuse zapojil i místopředseda RRTV Jiří Šenkýř.

Poté moderátor semináře Jan Pokorný otevřel diskusi. Do ní se zapojili mimo jiné Zdena Hůlová z Rady ČT, Michal Prokop a Štěpán Kotrba z Rady ČRo, šéfredaktor Britských listů Jan Čulík, publicista Zdeněk Duspiva, náměstek ministra informatiky Michal Frankl, Martin Roztočil z Českých radiokomunikací, David Petrov za Český Telecom, Leoš Pohl za Czech Digital Group, Čeněk Pavelka z Testcomu a další.

autor: jkr
Spustit audio

Naši partneři