Konec testů. Digitální rozhlas odstartoval

20. červen 2014

Tři programy Českého rozhlasu a dvě soukromé stanice vysílají v Praze a Příbrami digitálně. A tentokrát už nejde o žádný test, ale o pravidelné vysílání.

První pravidelné vysílání digitálního rozhlasu v České republice spustila společnost Teleko. Ta má s digitálním vysíláním dlouholeté zkušenosti, opakovaně ho testovala ve spolupráci s Českým rozhlasem.

Zahájení pravidelného vysílání oznámilo Teleko dnes v tiskové zprávě. Vysílá se ve standardech DAB a DAB+, v nabídce jsou stanice Český rozhlas Leonardo, Český rozhlas D-Dur, Český rozhlas Radio Wave, Český rozhlas 3 - Vltava (od 5. 4. 2011), Český rozhlas Rádio Česko (od 5. 4. 2011), Český rozhlas Region - Středočeský kraj (od 5. 4. 2011) a křesťanské Radio Proglas.

Signál šíří vysílače Praha-Strahov (2,5 kW) a Příbram (400 W). Vysílání uslyšíte jen tehdy, pokud si pořídíte rozhlasový přijímač, který umožnuje příjem stanic v DAB a DAB+ v pásmu L. Na běžných rádiích digitální signál nenaladíte.

Území pokryté signálem digitálního rozhlasu z vysílače Praha-Strahov
Území pokryté signálem digitálního rozhlasu z vysílače Příbram

Dva vysílače svým výkonem teoreticky pokrývají přes 1,35 milionu obyvatel v hlavním městě a na Příbramsku. Stanic z nich může vysílat mnohem víc, volná kapacita kanálu pojme další desítky programů.

Teleko šíří digitální rozhlas díky oprávnění od Českého telekomunikačního úřadu. „Je to na základě individuálních oprávnění k využívání rádiových kmitočtů rozhlasové služby od ČTÚ. Jejich čísla jsou 175269/DA a 175267/DA,“ potvrdil Českému rozhlasu majitel firmy Tomáš Řapek.

Parametry jednotlivých stanic:

DAB: Český rozhlas Radio Wave (160 kbit/s) a Radio Proglas (160 kbit/s);
DAB+: Český rozhlas Leonardo (64 kbit/s), Český rozhlas D-dur (64 kbit/s), Český rozhlas 3 - Vltava (80 kbit/s), Český rozhlas Region, Středočeský kraj (64 kbit/s), Český rozhlas Rádio Česko (40 kbit/s)

autor: Filip Rožánek
Spustit audio