Digitální rozhlas se rozvíjí, další země posoudí vypnutí FM

8. listopad 2013

Nizozemsko je nejnovějším členem rodiny států, ve kterých naplno funguje digitální rozhlas. Švýcarsko, Velká Británie a Dánsko posoudí vypnutí FM.

Digitální rozhlas je v Evropě na vzestupu. Vyplývá to z dat prezentovaných asociací WorldDMB v nizozemském Amsterdamu, kam tento týden přijeli všichni, kdo mají s digitálním vysíláním něco společného.

Nizozemsko konferenci hostilo také kvůli tomu, že od letošního září patří na seznam států s celoplošným pokrytím digitálního rozhlasu. Tamní obyvatelé naladí 26 stanic. Většina z nich je soukromých, navíc 12 programů je zcela nových, zbytek jsou stanice, které už vysílají na FM. K pokrytí celé země digitálním signálem komerčních stanic stačilo 34 vysílačů DAB+.

V roce 2016 Nizozemsko stav digitálního rozhlasu vyhodnotí. Pokud bude natolik úspěšný, že by mohl v krátké době nahradit analogový příjem, bude to pro nizozemskou vládu sloužit jako důvod k vypnutí celoplošného analogového vysílání na FM. Nejpozději se tak stane v roce 2023. Základní podmínkou je, aby tou dobou nejméně polovina domácností měla alespoň jeden digitální přijímač.

Digitální rádia

Současné analogové stanice mají licence do roku 2017. Nové licence pro FM stanice už udělovány nejsou, udělují se pouze digitální. Provozovatelé celoplošného vysílání zároveň museli investovat do digitálního rozhlasu, a to nejpozději k 1. 9. 2013, regionální vysílatelé mají čas do 1. 9. 2015. Všichni musí spolupracovat na propagaci digitálního rozhlasu. Na financování marketingové kampaně se podílí veřejnoprávní rozhlas, soukromé stanice, ministerstvo a vysílací rada. Kampaň poběží celý příští rok.

Strategii rozvoje má na starosti ministerstvo hospodářství. „Proč je rádio i v dnešním světě tak důležité? Je rychlé, je jednoduché - a co je nejdůležitější, je zdarma, posloucháte ho, jak dlouho chcete a nic vás to nestojí,“ podotkl zástupce ministerstva Mark Dierikx. „V případě nouze je rozhlas základním zdrojem informací. Rozhlas je důležitý pro šíření a získávání informací, názorů, hudby a zábavy. Rozhlas je proto záležitostí veřejného zájmu,“ dodal.

Mark Dierikx z nizozemského ministerstva hospodářství na konferenci WorldDMB

Nizozemská vláda, která schválila základní strategii digitálního rozhlasu už v roce 2009, dala přednost normě DAB+. Definovala tři výhody, které má digitální signál oproti analogovému vysílání: větší výběr bezplatných stanic, efektivní využití kmitočtového spektra a prostor pro inovativní služby. Zároveň však platí, že nizozemský rozhlasový trh je trochu specifický: 61 % obyvatel uvádí, že rádia poslouchá prostřednictvím kabelové televize, na autorádiích je ladí jen 28 % Nizozemců.

Po digitalizaci následuje vypnutí FM

Některé země už se rozhodly, že po úspěšném pokrytí celého území digitálním signálem vypnou analogový rozhlas. Regionální stanice budou moci analogově vysílat dál.

Dánská vláda například předpokládá vypnutí analogového vysílání v roce 2019, pokud bude 50 % lidí poslouchat rádio digitálně. V Dánsku jsou k dispozici dvě digitální sítě, příští měsíc začnou jednání o třetím multiplexu. Dánové si pořídili už 1,7 milionu kusů digitálních přijímačů.

Vláda Velké Británie by měla oznámit harmonogram vypnutí FM vysílačů 16. prosince 2013. Základní podmínky jsou dvě – pokrytí srovnatelné s analogovým vysíláním a 50 % poslechu digitální cestou (je přitom jedno, zda přes internet, televizi nebo DAB). Podle nejnovějších čísel poslouchá rádio digitálně 51 % Britů a 24 milionů dospělých už má DAB přijímač.

Norové stanovili jako podmínku pro vypnutí analogu 90% pokrytí digitálního multiplexu s komerčními stanicemi a 99,5% pokrytí multiplexu veřejnoprávního rozhlasu. Obou těchto hodnot už bylo dosaženo. Prodeje digitálních přijímačů rostou o desítky procent a úspěšné jsou i čistě digitální stanice. Termínem vypnutí bude buď rok 2017, nebo rok 2019. Který z nich to bude, to určí několik parametrů: zda bude splněno pokrytí (to už se zdařilo), zda se prokáže přidaná hodnota (vysílá 21 digitálních stanic), podíl digitální poslechovosti (musí činit alespoň 50 %) a vhodná řešení digitálních rádií v autech. Poslední jmenovaná podmínka je teď hlavním předmětem zájmu všech zúčastněných subjektů. Norové však jsou výrazně optimističtí a analogového vysílání se chtějí zbavit tak jako tak.

Stolní digitální rádia

Švýcarsko oznámí strategii v polovině listopadu a stanoví harmonogram pro příštích pět až osm let. „Během pěti až deseti let začneme s vypínáním FM. Komerční vysílatelé mají velký zájem o vypnutí FM, protože si nemohou dovolit souběžné analogové a digitální vysílání,“ řekla v Amsterdamu Beatrice Merlach, která je ve Švýcarsku zodpovědná za propagaci digitálního rozhlasu.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio