Polská veřejnoprávní televize připravuje vysílání ve formátu Ultra HD

26. duben 2018

Telewizja Polska bližší plány o nové stanici tají. Zatím tak není jasné, zdali program bude vysílat pouze v průběhu nadcházejícího fotbalového šampionátů, případně půjde o dlouhodobou záležitost.

Polská veřejnoprávní televize spustí v blízké době vysílání ve formátu Ultra HD/4K. Informaci přinesl portál Press.pl. Telewizja Polska (TVP) plánuje novou stanici v nejvyšší obrazové kvalitě uvést na trh spolu se zahájením nadcházejícího mistrovství světa ve fotbalu. V Ultra HD rozlišení by měli diváci vidět více než polovinu zápasů. TVP zatím neuvedla, u kterých operátorů chce program nabízet, nicméně již 106 tisíc klientů firmy Orange má UHD boxy.

Více o vysílání kanálu TVP 4K, jak je pracovně označován, není v tuto chvíli známo. Pokud by mělo jít o řádné vysílání, které bude pokračovat i po skončení fotbalového šampionátu, dá se předpokládat, že program se bude rozšiřovat i k dalším operátorům. Platforma Orange Polska působí na satelitní pozici 13 stupňů východně, družice Hotbird. Signál kanálu bude bez pochyby kódovaný, aby se k němu neměl možnost běžný satelitní divák z ciziny dostat. Ve formátu UHD už vysílá vybrané fotbalové zápasy placená polská televize nc+.

autor: lukpo
Spustit audio