Televize kvůli Janečkově rezignaci zastaví nákup scénářů

29. červen 2011

Česká televize ode dneška nekoupí žádný nový scénář a neuzavře žádnou zásadní investiční smlouvu. Rozhodl o tom generální ředitel Jiří Janeček.

Rozhodnutí učinil v souvislosti se svou rezignací, kterou ohlásil na konec srpna. Nechce, aby nový generální ředitel přišel k věcem, které by už nemohl ovlivnit.

Do nástupu nového generálního ředitele se tedy nebudou uzavírat žádné zásadní investiční smlouvy přesahující rok 2012, žádné smlouvy překračující potřeby vysílání od příštího roku a nebudou se nakupovat scénáře pro nové pořady. Omezeno bude také uzavírání smluv provozního charakteru.

Výjimky Janeček dovolí jen na základě písemného zdůvodnění od odpovědných manažerů.

Rezignaci Janeček ohlásil na minulém zasedání Rady České televize. Radním předal dopis, ve kterém tento úmysl oznamuje s dlouhým předstihem, aby stihli vybrat nového ředitele. Dopis na žádost radní Dany Eklové posoudili právníci. "Bezpochyby všichni věříme, že generální ředitel chce odstoupit. Obrátila jsem se na advokátní kancelář PRK a mám k dispozici právní analýzu," sdělila Eklová na dnešním jednání Rady ČT.

Právní analýza podle Eklové konstatuje, že samotný dopis s ohlášením rezignace nestačí. Nezaručuje totiž, že se Janeček své funkce skutečně vzdá. Teoreticky by mohl být generálním ředitelem dál.

Janeček odmítá názory, že by si rezignaci mohl ještě rozmyslet. "K 31. 8. 2011 neodvolatelně končím ve funkci generálního ředitele," zopakoval při dnešním zasedání. Už minule uvedl, že ho k rozhodnutí vedou zdravotní důvody.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio