Analogová televize na Ukrajině skončí v roce 2018, její signály lze zachytit i u nás

26. červen 2017

O posunutí vypnutí analogové televize na Ukrajině rozhodla Národní komise pro regulaci v oblasti komunikací a informatizace.

Vysílání analogové terestrické televize není ještě v řadě evropských zemí zdaleka minulostí. Jednou z nich je například Ukrajina, která se nyní rozhodla odložit termín vypnutí o rok – z 30. června 2017 na 30. června 2018. Skutečnost ukazuje na pomyslné rozevřené nůžky mezi jednotlivými evropskými zeměmi. Většina států již většinou řeší přechod ze stávajícího digitálního vysílání DVB-T na technologii DVB-T2.

O posunutí vypnutí analogové televize na Ukrajině rozhodla Národní komise pro regulaci v oblasti komunikací a informatizace, která o skutečnosti informuje i na svých webových stránkách. Posunutí termínu vypnutí analogové televize je zajímavou zprávou zejména pro naše čtenáře na východním Slovensku, ale případně také lovce vzdálených signálů v České republice. Ti mohou ve výjimečných případech zachytit toto vysílání díky takzvané vrstvě Es, která přenáší elektromagnetické vlny v letních měsících po omezenou dobu až na tisícikilometrové vzdálenosti.

autor: lukpo
Spustit audio