Bloomberg HD testuje nekódovaně na jednom z evropských satelitů

19. leden 2017

Již v minulosti se na této družici objevila ve vysokém rozlišení například evropská verze zpravodajské televize CNN.

Americká televize Bloomberg, která se zaměřuje výhradně na zpravodajství z oblasti ekonomiky a byznysu, zahájila nekódované testy ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) z družice Astra 2G. Jedná se o pozici 28.2 stupně východně, jíž využívají zejména britské stanice. V tomto případě je ovšem kanál šířen v takzvaném evropském svazku. V České republice i na Slovensku by tedy měl být příjem bezproblémový.

Na testy ukazuje označení stanice. Programová pozice není standardně pojmenována, ale nese číselnou kombinaci 55392. Podobně na „britské Astře“ v minulosti zahájila šíření i HD verze americké zpravodajské televize CNN. Jak upozornil web Digitální rádio jeho pravidelný čtenář a spolupracovník Pavel Bárta, Bloomberg HD je vysílán v rozlišení 1920x1080 obrazových bodů, tedy Full HD. Jedná se o stejnou verzi stanice, která je dostupná například i u českých kabelových operátorů, ale liší se obrazovou kvalitou.

Parametry příjmu: Astra 2G (28,2 stupně východně), 11685/V, SR 22000, FEC 5/6, norma DVB-S/QPSK, ID programové pozice 55392, kódování žádné (FTA), evropský svazek

autor: lukpo
Spustit audio