Česká televize couvla, ČT Sport z DVB-T nezmizí a přidá se Déčko a ČT art

19. duben 2018

Po plánovaných změnách v pozemním vysílání by řada diváků přišla o své oblíbené programy. Radost by neměli zejména sportovní fanoušci.

Česká televize nebude v rámci pozemního vysílání DVB-T realizovat změny, které plánovala provést po skončení MS v hokeji. V multiplexu 1 tedy nadále zůstane stanice ČT Sport, ale nově se tu objeví i kanál ČT :D, který ve večerních a nočních hodinách přenechává svou pozici programu ČT art. Informaci dnes jako první potvrdil Deník. Česká televize své plány přehodnotila poté, co se ze strany diváků zvedla velká vlna nevole.

Kapacita multiplexu 1 v současné době neumožňuje šířit pět programů, síť obsahuje pouze čtyři pozice a stanice Českého rozhlasu. Jak tedy plánovanou změnu provést? Podle informací portálu Digitální rádio přijde na řadu snížení obrazové kvality a úpravy v rámci elektronického programového průvodce (EPG) obou veřejnoprávních médií. Po těchto změnách vznikne potřebná datová kapacita, která umožní šířit v jednu chvíli pět pozic České televize. Nepříjemným překvapením pro řadu diváků už byl odchod kanálů ČT :D a ČT art z multiplexu 3.

Přechodová DVB-T2 síť 11, která obsahuje všechny programy České televize, už sice v současné době pokrývá signálem 98,7 % populace, nicméně některé lokality by se po změnách v DVB-T multiplexu 1 ocitli bez některých stanic, což veřejnoprávní médium nemůže dopustit. S Českým telekomunikačním úřadem aktuálně Česká televize řeší problematiku DVB-T2 dokrývaču, tedy takzvané sekudární sítě. Přesný termín změn ještě není naplánován, nicméně lze předpokládat, že by k jeho oznámení mělo dojít v příštím týdnu.

autor: lukpo
Spustit audio