Česká televize dále vylepšuje archivní zlato, pořídila unikátní zvukový scanner

26. květen 2017

„Jako veřejnoprávní vysilatel máme povinnost pečovat o českou kulturu a zachovávat archivní věci pro budoucí generace,“ zdůvodnil šéf techniky Ivo Ferkl.

Česká televize pořídila nový audio scanner, který ji umožní vracet archivním pořadům jejich původní zvukovou podobu. Diváci budou moci tuto skutečnost ocenit například u večerníčku Říkání o víle Amálce, kterému propůjčil hlas Jiří Hrzán. Spolu s digitálním vyčištěním obrazu tak dosáhne Česká televize maximální možné kvality původního materiálu. Veřejnoprávní médium má nyní možnost odstranit z audia šum i zvuková zkreslení.

„Jako veřejnoprávní vysilatel máme povinnost pečovat o českou kulturu a zachovávat archivní věci pro budoucí generace. Česká televize proto zakoupila nový zvukový scanner, díky kterému mohou starší filmy znít opět tak, jak je tvůrci natočili. Postupně bude třeba rekonstruovat všechny filmy, které nebyly natočeny na digitální záznamy, protože jejich kvalita se postupem času výrazně zhoršuje. Ať vlivem kopírování, mechanického poškození či třeba špatného přehrávání,“ vysvětlil ředitel techniky České televize Ivo Ferkl. Kromě Říkání o víle Amálce, již opravou prošlo všech devětatřicet příběhů Boba a Bobka, šestadvacet pohádek o Maxipsu Fíkovi i celé seriály Arabela a Pan Tau.

autor: lukpo
Spustit audio