Česká televize začíná s přelaďováním DVB-T vysílačů Regionální sítě 7

13. prosinec 2017

Všechny vysílací smlouvy, jejichž platnost by jinak končila k 31. prosinci 2017, budou do spuštění celoplošné DVB-T2 sítě veřejnoprávního média prodlouženy.

Česká televize, respektive společnost Progres Digital, která je provozovatelem Regionální sítě 7, provede v noci ze středy 13. na středu 14. prosince první fázi přelaďování tohoto DVB-T multiplexu. V něm jsou umístěny programy ČT 1 HD, ČT 2 HD, ČT Sport HD, ČT Déčko / ČT art a KinoSvět i rozhlasové stanice Rádio Čas a Rádio Čas Rock. Právě díky programům České televize získala terestrická síť také označení multiplex 1a.

V noci z dneška na zítřek dojde k přeladění klatovského vysílače Doubrava z kanálu 23 na kanál 30, vysílače Domažlice – Čerchov z kanálu 32 na kanál 45 a jihočeské Kletě z kanálu 32 na kanál 42. Další přelaďování proběhne ze čtvrtka na pátek a následně pak z pátku na sobotu. Přelaďovat se bude vždy mezi jednou hodinou noční a sedmou hodinou ranní, výpadek bude trvat většinou okolo půl hodiny. Plánovaná operace může znamenat jak výpadky individuálního příjmu, tak i problém pro diváky, kteří v dotčených oblastech přijímají signál prostřednictvím společných televizních antén (STA). Správci těchto domů, případně Společenství vlastníků jednotek (SVJ), se budou muset obrátit na odbornou firmu, která jim STA spravuje.

Vzhledem k upravenému harmonogramu přechodu na standard DVB-T2/HEVC a pro udržení současného rozsahu vysílacích služeb budou až do spuštění celoplošné sítě ve standardu DVB-T2/HEVC prodlouženy všechny vysílací smlouvy, jejichž platnost by jinak končila k 31. prosinci 2017. Platnost bude prodloužena minimálně do dosažení pokrytí 95 % obyvatelstva přechodovou sítí ve standardu DVB-T2/HEVC, což by mělo nastat k 30. červnu příštího roku. Stávající složení Regionální sítě 7 se nijak měnit nebude, a to ani po přeladění na nové vysílací kanály. Diváci tak o programy České televize ve vysokém rozlišení (HD) ani další stanice v tomto multiplexu nepřijdou. O dalších technických novinkách bude ČT informovat později.

Vysílače Regionální sítě 7, kterých se přeladění dotkne:

14. prosince

České Budějovice – Kleť / z kanálu 32 na kanál 42
Klatovy – Doubrava / z kanálu 23 na kanál 30
Domažlice – Čerchov / z kanálu 32 na kanál 45

15. prosince

Jihlava – Jeníkov / z kanálu 50 na kanál 47
Jáchymov – Klínovec / z kanálu 50 na kanál 38

16. prosince

Jablonec nad Nisou – Černá Studnice / z kanálu 29 na kanál 21

autor: lukpo
Spustit audio