Česká televize zůstává na satelitu Astra 3B, programy bude šířit M7 Group

1. listopad 2016

UVNITŘ PARAMETRY - Šíření prostřednictvím satelitu Astra 3B je vítězstvím pro většinu diváků v České republice přijímajících signál z družice.

Česká televize neodchází z družice Astra 3B a i v éře šíření programů s vysokým rozlišením (HDTV) bude spoléhat na satelitní pozici 23,5 stupně východně. Diváci si tak budou moci od 15. listopadu naladit nejen programy ČT 1 HD (včetně regionálních verzí), ČT 2 HD a ČT Sport HD, ale také stanice ČT 24 HD, ČT :D HD a ČT art HD. Veřejnou zakázku, kterou vyhlásilo veřejnoprávní médium, vyhrála společnost M7 Group.

Šíření prostřednictvím satelitu Astra 3B je vítězstvím pro většinu diváků v České republice přijímajících signál z družice. Dekódovací kartu, která tu umožňuje dekódování programů veřejnoprávní televize, jich má okolo dvou milionů. Satelitní operátor Skylink, který na pozici 23,5 stupně východně působí, bude mít konkurenční výhodu oproti ostatním službám tohoto typu působících na našem trhu. Ty si budou muset případnou distribuci dalších HD kanálů České televize hradit plně na vlastní náklady.

Veřejná zakázka byla zahájena Českou televizí 3. října. Otevírání obálek s nabídkami následně proběhlo 31. října za účasti dvou uchazečů. Hodnotícími kritérii nabídek byla netto cena za službu hrazená Českou televizí a netto cena v přepočtu na jednoho uživatele/domácnost přijímající TV signál prostřednictvím satelitu. Váhy obou kritérií byly identické. Z oslovených devíti telekomunikačních a satelitních operátorů využilo pět potenciálních dodavatelů možnost konzultace zadávacích podmínek. Po upřesnění zadávacích podmínek podali nabídku dva uchazeči.

Parametry příjmu: Astra 3B (23,5 stupně východně), 12344/H, SR 29900, FEC 2/3, norma DVB-S2/8PSK, pilot OFF

autor: lukpo
Spustit audio