České Radiokomunikace začaly testovat technologii HbbTV u kanálů skupiny Nova

15. únor 2018

Nova nabízí v rámci HbbTV například zpravodajství z portálu tn.cz, předpověď počasí nebo programového průvodce s nabídkou svých programů.

České Radiokomunikace se připravují na spuštění hybridního vysílání u kanálů Nova a Nova Cinema v DVB-T multiplexu 2. Aplikace na bázi této technologie mohou využívat televizory a set-top boxy připojené k internetu s podporou standardu HbbTV. Nova a Nova Cinema mají nově v celoplošném multiplexu 2 zapojenou odpovídající signalizaci, testování samotných aplikací probíhá v rámci neveřejného provozu, který divák nevidí.

Nova nabízí v rámci HbbTV například zpravodajství z portálu tn.cz, předpověď počasí nebo programového průvodce s nabídkou svých programů. Tyto aplikace byly doposud dostupné v multiplexu 4 společnosti Digital Broadcasting (za ní stojí Radim Pařízek), v kabelových sítích, případně na satelitu Astra (operátor Skylink). České Radiokomunikace dlouhodobě vedly s Novou spor o nasazení HbbTV, protože mediální skupina si připravila pro tuto technologii vlastní řešení, které operátor nechtěl akcepovat – obával se možných problémů ve své síti. V přechodovém DVB-T2 multiplexu ČRa signalizace aktivní (prozatím) není.

autor: lukpo
Spustit audio