Chopí se ZDF šance? Nadcházející šampionát ve fotbale bude již kompletně v Ultra HD

27. říjen 2017

Nadcházející fotbalový šampionát nabídne celkem čtyřiašedesát zápasů a nasazení formátu HDR, který podává kvalitní pojetí obrazu blížící se skutečnosti.

Čeští (a pochopitelně i slovenští) fotbaloví fanoušci mohou s nadějí vzhlížet k nadcházejícímu světovému šampionátu, který se bude v roce 2018 konat v Rusku. Mezinárodní fotbalová asociace FIFA oznámila, že půjde o první událost tohoto typu, která bude k dispozici ve formátu Ultra HD, tedy čtyřikrát vyšším rozlišení než je stávající rozlišení Full HD. Vysílatelé budou mít k dispozici několik obrazových verzí – 1080i, 1080p a UHD s vysokým dynamickým rozsahem.

Vysílání ve formátu Ultra HD plánuje do budoucna zahájit i německá veřejnoprávní televize ZDF. Světový šampionát, na něž má spolu s ARD vysílací práva, by byl proto skvělou příležitostí, jak tento zážitek divákům zprostředkovat. Obě veřejnoprávní média mají se satelitním operátorem SES, který bude signál taktéž distribuovat, skvělé vztahy. Redakce webu Digitální rádio předpokládá, že ZDF by se mohla pokusit přenosy protlačit do hybridního vysílání, což by ovšem přineslo problém, který spočítává v geoblokaci (regionálním omezení).

Nadcházející fotbalový šampionát nabídne celkem čtyřiašedesát zápasů a nasazení formátu HDR, který podává kvalitní pojetí obrazu blížící se skutečnosti, přinese zcela nový zážitek pro diváky. Na každý přenos bude nasazeno sedmatřicet kamer, z nichž osm bude mít duální výstup (formáty UHD/HDR a 1080p/SDR). Dalších osm kamer pak bude disponovat kombinací formátů 1080p/HDR a 1080p/SDR (vysoký dynamický rozsah v kombinaci se standardním). Osm kamer bude disponovat možností extra zpomalených záběrů a další dvě s možností pohybu po stadionu. Chybět nebude tradičně ani heli-cam s pohledem z ptačí perspektivy.

autor: lukpo
Spustit audio