CNN HD pro satelitní diváky v Evropě? Testy již probíhají

7. duben 2016

Signál je šířen v takzvaném evropském a nikoliv britském svazku, pro příjem tedy postačí parabola běžných rozměrů.

Satelitním divákům v Evropě, tedy včetně těch v České republice, svitla naděje, že budou moci konečně sledovat vysílání amerického zpravodajského kanálu CNN ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). V průběhu středy 6. dubna se na pozici 28,2 stupně východně, družice Astra 2G, objevila programová pozice s označením 50290. Ta obsahuje právě vysílání kanálu CNN v HD kvalitě. Distribuce je prozatím nekódovaná a pro sledování kanálu není v tuto chvíli nutná dekódovací karta žádného z operátorů.

Ukázka z vysílání zpravodajské televize CNN

Po zahájení ostrého vysílání bude programová pozice přejmenována na CNN HD, případně CNN International HD. Stanice se vysílá na kapacitě, kterou má pronajatou placená satelitní televize Sky a je zde k dispozici už volné vysílání CNN ve standardním rozlišení. To není kódováno. Signál je šířen v takzvaném evropském a nikoliv britském svazku, pro příjem tedy postačí parabola běžných rozměrů. Kromě České republiky a Slovenska budou mít bezproblémový příjem diváci například i v Polsku, Německu, Itálii a zemích bývalé Jugoslávie.

Parametry příjmu: Astra 2G (28,2 stupně východně), 11112/H, SR 22000, FEC 5/6, ID 50290, norma DVB-S, kódování žádné (FTA)

autor: lukpo
Spustit audio