Déčko, ČT art a Óčko Expres končí v DVB-T2, nahradí je Televize Seznam a Prima Krimi

25. květen 2018

Hudební televize odchází z pozemního vysílání druhé generace proto, že jde o síť, která je primárně určena pro klienty z DVB-T multiplexů 2 a 3.

Ve čtvrtek 31. května bude v přechodovém DVB-T2 multiplexu Českých Radiokomunikací ukončeno vysílání kanálu Déčko, ČT art a Óčko Expres. Tento krok souvisí s plánovanými změnami, které operátor pro diváky chystá. Volnou kapacitu využijí od pátku 1. června Televize Seznam a Prima Krimi. „Mohu potvrdit, že od 1. června bude vysílání Televize Seznam dostupné i v přechodové síti DVB-T2,“ uvedla mluvčí Seznamu Aneta Kapuciánová.

Nové programy budou v přechodové síti vysílat ve formátu qHD, tedy rozlišení 960x540 obrazových bodů. Televize Seznam bude pochopitelně novinku ve vysílání medializovat. Na sobotu 2. června od 18.00 například chystá do vysílání Víkendový rozhovor, který se právě DVB-T2, ale i digitalizaci obecně bude věnovat. Vysílání Déčka a ČT art se v tomto multiplexu stalo zbytečným poté, co Česká televize spustila všechny své programy v rozlišení 1080p50 jako součást Přechodové sítě 11, jejíž výstavba byla dokončena s pokrytím 99,6 % populace.

Diváci, kteří aktuálně využívají DVB-T2, tak přijdou prakticky pouze o téměř celoplošné pokrytí kanálem Óčko Expres. Tento program v DVB-T vysílá pouze v rámci Regionální sítě 8, přičemž zmiňovaná Přechodová síť 12 slouží primárně pro programy z multiplexů 2 a 3. Volba na Óčko Expres padla vcelku logicky. Asi stěží si lze jen představit, že České Radiokomunikace by z DVB-T2 multiplexu odstranily křesťanskou Televizi Noe, případně nejnovější přírůstek v podobě Šlágru 2, který už si u diváků Šlágr TV pomalu také nachází své místo. Šíření programů je navíc v přechodové fázi DVB-T2 zcela bezplatné.

autor: lukpo
Spustit audio