Eutelsat dosáhl významného milníku, na svých satelitech šíří tisícovku kanálů v HD

20. únor 2017

Za svůj úspěch může poděkovat Eutelsat zejména právě družícím Hotbird, kde se počet stanic v HD zvýšil meziročně o 25 % na 250.

Telekomunikační firma Eutelsat, která je mimo jiné provozovatelem satelitů Hotbird na pozici 13 stupňů východně, dosáhla v těchto dnech významného milníku – tisícovky šířených programů na svých družicích ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Jen v loňském roce začalo vysílat 240 nových stanic v HD kvalitě, což představuje nárůst o 30 %. Symbolický mezník se podařilo dosáhnout díky čínské státní televizi, která vyslala na satelit v HD své mezinárodní kanály CGTN.

Za svůj úspěch může poděkovat Eutelsat zejména právě družícím Hotbird, kde se počet stanic v HD zvýšil meziročně o 25 % na 250. V současné době jde o téměř jeden ze čtyř programů na této pozici. Za úspěchem stojí mimo jiné i překlopení zbývajících kanálů italské veřejnoprávní televize Rai do HD, posilování placené televize Sky Italia, Polsat, nc+ a Nova Greece, a v neposlední řadě i start řady free-to-air kanálů – Euronews, Al Jazeera, RTL 102.5 a dalších. Na Středním východě posiluje Eutelsat na pozicích 7 a 8 stupňů západně, kde aktuálně šíří okolo 150 HD kanálů.

„Rok 2016 bych označil rokem zvratu pro vysílání ve vysokém rozlišení. Aktuálně jsme dosáhli mezníku, kterým je tisícovka šířených HD programů, z nichž řada je dostupná na družicích Eutelsat exkluzivně. Jsme plně připraveni přizpůsobit se tomuto rostoucímu trendu a úzce spolupracovat s provozovateli vysílání, protože jde o přechod k většímu zážitku ze sledování,“ uvedl při této příležitosti Michel Azibert, Commercial and Development Director at Eutelsat. Družice Hotbird nabízejí už několik stanic v ultra vysokém rozlišení (UHD). V České republice a na Slovensku ze bez problémů takto sledovat FTV UHD a Hotbird 4k1.

autor: lukpo
Spustit audio