Evropská unie chce zrušit geoblokaci pro on-line služby typu Netflix

10. únor 2017

Zástupci EU reagují zejména na skutečnost, že čím dál tím více mladých Evropanů sleduje obsah na mobilních zařízeních a cestují s nimi i mimo své rodné země.

Evropská unie, jmenovitě zástupci Evropského parlamentu, členských států a Evropské komise, učinila důležitý krok pro zrušení takzvané geoblokace týkající se on-line služeb. Jmenované subjekty konkrétně chtějí umožnit, aby obyvatel EU, který má zaplacenou ve své domovské zemi některou z placených služeb typu Netflix, Amazon Prime Video nebo HBO GO, ji mohl používat i na území jiného členského státu.

Zástupci Evropské komise v oficiální tiskové zprávě uvedli, že má jít o první z kroků, jak modernizovat pravidla EU v oblasti autorských práv a otevřít se jednotnému digitálnímu trhu. Nová pravidla pro využívání on-line služeb mají vejít v platnost na začátku příštího roku. Provozovatelé digitálních platforem tak budou mít přibližně devět měsíců na to, aby se na nová pravidla připravili. Rozhodnutí Evropské komise vychází z faktu, že 64 % Evropanů v současné době používá internet pro hry, prohlížení obrázků, sledování filmů nebo on-line poslech hudby prostřednictvím mobilních zařízení. Tuto možnost preferují zejména mladí.

autor: lukpo
Spustit audio