GLOSA: Megaplex Chodov bojuje i se zvyšujícími se nároky na domácí televizní zábavu

11. říjen 2017

Multiplex s osmnácti kinosály, to je kapacita 2635 míst. Otázka, která zcela logicky napadne každého rozumně uvažujícího člověka, je, zdali si na sebe takový kolos dokáže vůbec vydělat.

Dnes v pravé poledne se prvním zájemcům z řad veřejnosti otevřel megaplex na Chodově. Kino tak velké, že označení multiplex už by mu zkrátka nestačilo. Osmnáct kinosálů plných konzumní zábavy, která by měla potěšit i toho nejnáročnějšího návštěvníka. Cílem mého zamyšlení není seznámit s tím, co už bylo popsáno na řadě mainstreamových i specializovaných webů, ale spíše se ponořit do problematiky, co vlastně otevření takového gigantu může přinést.

Důvodů pro otevření megaplexu vlastníka kin Cinema City může být několik. Pokud bych se na to podíval z pohledu zaměření webu Digitální rádio, jde bez pochyby o zvyšující se nároky na domácí televizní zábavu. Obrazovky v domácnostech se zvětšují, kdo má zájem o obsah Ultra HD, díky Netflixu a dalším podobným službám už to není problém, novinkou jsou i první audio systémy s podporou špičkového prostorového zvuku Dolby Atmos, který vytváří pocit, že se nacházíte uvnitř samotného dění filmu/dokumentu/koncertu, a to díky konstrukci reproduktorů.

Dolby Atmos není v kinosálech žádnou novinkou. K dispozici je například v pražské Hostivaři a nyní přichází i na Jižní Město. Zvukový systém na Chodově mě opravdu příjemně překvapil. Novinářům prezentované promo přineslo skutečně maximum možného a dojem prostorového zvuku byl dokonalý. Menší nadšení však už sdílím v souvislosti s technologií 4DX, kterou osobně vnímám spíše jako rušivou. Poprvé jsem si ji měl možnost vyzkoušet před dvěma lety spolu s premiérou sedmého dílu nekonečné série Rychle a zběsile.

Věřím, že se sice najdou ti, kterým tyto efekty vyhovují, ale ve chvíli, kdy se vám například valí auto ze srázu a sedačka s vámi začne házet tak, div z ní „nevypadnete“, nejste po zaplacení více než tří set korun za lístek bez pochyby úplně odvázaní. To už si pak raději vyberete VIP pohodu za více než pět set korun (ne, není to překlep), kde vám alespoň připraví například teplou večeři a můžete neomezeně konzumovat popcorn nebo nealko. I tahle cena mi přijde dosti přehnaná, ostatně ceny občerstvení v multiplexech jsou samostatnou kapitolou, ale budiž. Řetězec Cinema City by jistě další 4DX sál neotvíral, pokud by to nemělo smysl.

Pohled do VIP sálu Cinema City Chodov

Otázka, kterou si ale kladu již několik měsíců, a kladu si ji stále i po včerejší tiskové konferenci, je, zdali si na sebe vůbec obří multiplex, nebo chcete-li jinak megaplex, dokáže vydělat. Přiznávám, neměl jsem odvahu se zeptat veřejně, abych zbytečně na odhalení pro odbornou veřejnost, kterým velmi vkusně provázela moderátorka a zpěvačka Emma Smetana, nevzbudil dojem, že chci pokládat zbytečně provokativní otázky. Multiplex s osmnácti kinosály, to je kapacita 2635 míst. Vzhledem k tomu, že jsem sám před lety necelé tři roky uvaděče v jednom z multiplexů dělal, měl jsem soukromý a ne úplně reprezentativní obrázek o tom, jaká je jeho návštěvnost. Otevřít kino ještě bombastičtější a ještě velkolepější mi tak úplně nedává smysl.

autor: lukpo
Spustit audio