Hybridní vysílání bude dostupné i pro IP operátory, ale až od verze HbbTV 2.0

27. září 2017

Specifikace definuje použití technologie jak čistě v prostředí IP televize, tak na hybridních boxech, které umožňují také příjem klasického signálu.

Hybridní vysílání HbbTV bude do budoucna dostupné nejen na platformách podporující DVB (pozemní vysílání, kabel, satelit), ale také v rámci IPTV distribuce. Novou specifikaci pod označením TS 103 555 zveřejnila na svém webu ETSI. S novou specifikaci se počítá s nasazením do HbbTV 2.0, které umožní například DRM ochranu, využití podmíněného přístupu CI+ a další novinky. Publikované specifikace si všiml portál Telecompaper.

Specifikace, kterou lze bez nadsázky označit za průlomovou v distribuci technologie, definuje, jak terminály s HbbTV (set-top-boxy a televizory) mohou být použity se službami IPTV. Specifikace charakterizuje dva typy těchto terminálů – zařízení určená čistě pro IP distribuci s ethernetovým/wifi připojením bez možnost klasické (RF) antény a hybridní boxy kombinující IP distribuci a příjem signálu díky klasické anténě. Tato zařízení mohou přepínat mezi obsahem přijímaným prostřednictvím IP a kontentem dostupným přes RF rozhraní, a to bez nutnosti restartu, případně přerušení HbbTV aplikace.

autor: lukpo
Spustit audio