Hybridní vysílání HbbTV spustí další televize, novinkou mají být i platby

17. leden 2017

Tuto možnost chce operátor řešit například formou spárování zařízení přes QR kód nebo přihlášením do prémiové sekce dané služby na internetu.

Hybridní vysílání HbbTV, které propojuje svět klasické televize a internetu, začnou na našem trhu nabízet další televize. Na dnešním setkání s novináři to potvrdili zástupci Českých Radiokomunikací. K veřejnoprávní televizi, Primě, Óčku a Nově by se z významnějších hráčů měly připojit i TV Barrandov a Šlágr TV. Jiří Lichý, manažer pro strategický vývoj operátora, odhadl, že aplikací od těchto stanic bychom se mohli dočkat v prvním kvartálu 2017.

„Televize jsou v současné době v různých fázích vývoje svých aplikací. Jsme v určitém testovacím provozu,“ konstatoval Lichý. České Radiokomunikace chtějí hybridní vysílání nadále zatraktivňovat. V letošním roce plánuje operátor připravit pro jeho uživatele několik novinek. HbbTV by mohla začít fungovat například jako platební místo a nabídnout i funkce multiscreen, tedy spárování zařízení typu mobilní telefon, případně tablet. Jednou z možností je využití QR kódu. Cílem změn má být podle manažera Českých Radiokomunikací zvýšení komfortu pro diváky.

Jednou ze zajímavých technických novinek má být časová synchronizace mimo sítě Českých Radiokomunikací. V současné době tato služba funguje spolehlivě pouze v síti zmíněného operátora, respektive firma ji má pod kontrolou. České Radiokomunikace v současné době nemají zpětnou odezvu na satelitu a v rámci kabelových sítí (IPTV tuto technologii nepodporuje). Firma bude od operátorů potřebovat vědět základní údaje o tom, jak její síť funguje například v oblasti časové odezvy, aby byly změny v hybridním vysílání v rámci jednotlivých sítí synchronizovány.

Marcel Procházka, ředitel pro strategii a rozvoj Českých Radiokomunikací, připomněl, že operátor v současné době pomyslně slaví ve spolupráci s komerčními televizemi tři roky hybridní televize. Připomeňme, že Česká televize byla v této oblastí první, která ho nabídla. Hybridní vysílání chce operátor propagovat i prostřednictvím roadshow určené mediálním agenturám. Pro tuzemské televize plánuje workshopy zaměřené na to, jak technologii zlepšovat a dávat ji zajímavý obsah. Nadále pokračuje i spolupráce s výrobci elektroniky na certifikaci „DVB-T ověřeno“, jejíž součástí je i podpora HbbTV.

autor: lukpo
Spustit audio