Jde nám o to, aby pozemní vysílání nebylo v budoucnu zpoplatněno, říkají satelitáři

30. březen 2017

Podle asociace satelitních operátorů je otázkou, zdali Česká republika potřebuje zavádět standard DVB-T2, když by do budoucna nebyla v multiplexech dostatečná atraktivní nabídka.

Subjekty sdružené v České asociaci satelitních operátorů (ČASO) nechtějí, aby bylo v následujících letech zpoplatněné pozemní televizní vysílání, ke kterému by podle ní mohlo dojít v souvislosti s přechodem na technologii DVB-T2. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl Patrik Brom, sekretář ČASO. Asociaci se nelíbí, že by financování přechodu bylo čerpáno ze státních peněz a participovaly by na něm České Radiokomunikace a Digital Broadcasting, což by dávalo základ pro nedovolenou soutěž.

České Radiokomunikace však oponují tím, že finance, které získají na přechod na DVB-T2, nepůjdou na provoz definitivních, ale pouze přechodových multiplexů, a to v letech 2017 až 2020, případně 2021. Ani návrh zákona nepředpokládá, že by byly plně hrazeny investiční náklady spojené s realizací nových sítí. Patrik Brom však pro web Digitální rádio v tomto směru oponoval, že není v současné době novelou garantováno, že definitivní multiplexy DVB-T2 nenabídnou placené služby. Právě to může do budoucna znamenat podle něho nedovolenou podporu subjektů, jako jsou ČRa nebo DB.

Podle sekretáře ČASO byla již loni v září tímto subjektem, který mimo jiné zastupuje společnosti Digi Czech Republic (Digi TV) a M7 Group (Skylink), podána stížnost k Evropské komisi, která napadá chystanou podobu přechodu na DVB-T2 v Česku. Co se týká řečí čísel, stát přijde podle asociace na škodu 11 miliard korun, která vyplyne z nepovolené veřejné podpory. Proces poškodí podle Broma zejména operátory placené televize, nejen ty satelitní. Celkový účet za digitalizaci DVB-T2 vyčíslila ČASO na 17 miliard.

Na tiskové konferenci bohužel nepadla poměrně zásadní informace, a to, že uvolnění rádiových kmitočtů pásma 700 MHz vychází na základě Rozhodnutí Evropského parlamentu a Rady EU přijatého letos v březnu. Uvedené Evropské rozhodnutí je vyústěním mnohaletých diskusí na půdě Evropské unie. Sekretář ČASO Patrik Brom webu Digitální rádio oponoval, že pásmo 700 MHz sice opuštěno být může, nikdo ovšem Českou republiku nenutí, aby zaváděla standard DVB-T2. Otázkou podle něho je, zdali programová nabídka do budoucna bude vůbec v DTT natolik bohatá, aby novou technologii vyžadovala.

Stávající proces je de facto lobbingem mobilních operátorů na evropské úrovni, díky kterému bude v následujících letech odevzdáno Českými Radiokomunikace a Digital Broadcasting 43 % pásma UHF. Televizní operátoři tedy budou moci nově využívat mnohem menší prostor. České Radiokomunikace i Digital Broadcasting tedy operují tím, že je třeba využít spektrálně efektivnější technologie pro přenos TV signálu. To je další z bodů, kde se operátoři a zástupci „satelitářů“ neshodnou. Zástupci satelitních operátorů by rádi dosáhli tohot, aby byla schválena do června 2018 nová strategie a stávající novela byla přepracována.

Prezentaci České asociace satelitních operátorů a následné argumenty Českých Radiokomunikací přikládáme níže v samostatných dokumentech.

autor: lukpo
Spustit audio