Kanály EinsPlus a ZDFkultur končí, německé DVB-T a satelit čekají změny

30. září 2016

„ZDFkultur nám bude chybět, ale je jasné, že musíme ušetřit peníze, abychom mohli dělat něco nového,“ okomentoval situaci šéf veřejnoprávní televize ZDF.

O půlnoci z pátku 30. září na sobotu 1. října dojde k ukončení vysílání německých veřejnoprávních kanálů EinsPlus a ZDFkultur. Tato změna se dotkne i některých distribučních kanálů, odkud je mohou přijímat čeští diváci. Pokud se nacházíte v dosahu DVB-T z Německa, zde bude stanice EinsPlus nahrazena novou televizí One. Tento program je součástí bavorského multiplexu ARD s kanály Das Erste, Arte a Phoenix.

Kanály EinsPlus a ZDFkultur jsou šířeny ve standardním i vysokém rozlišení obrazu (HDTV) i na satelitu Astra, pozice 19,2 stupně východně. Zatím není jasné, jak volnou kapacitu veřejnoprávní vysílatelé ARD a ZDF využijí. Jedná se výhradně o jejich satelitní multiplexy, na nichž jsou šířeny i další jejich kanály. Obě stanice končí proto, že veřejnoprávní vysílatelé spouští výhradně na internetu nový projekt pro mladou generaci. Nejoblíbenější formáty z ZDFkultur mají nadále pokračovat na stanicích 3sat a Arte.

„ZDFkultur nám bude chybět, ale je jasné, že musíme ušetřit peníze, abychom mohli dělat něco nového. Vysílání nejoblíbenějších formátů zachováme,“ uvedl ředitel ZDF Thomas Bellut. Chybět nebudou ani osvědčené koncertní přenosy z Wacken a hudebního festivalu Hurricane. ZDFkultur mohli diváci na svých obrazovkách vidět poprvé 7. května 2011 a vedle stanic ZDFneo a ZDFinfo byla součástí digitální strategie ZDF. Projekt EinsPlus byl starší. Poprvé se s ním mohli diváci setkat před více než deseti lety – v roce 2005.

autor: lukpo
Spustit audio