Kanály RTVS na satelitu Astra 3B s teletextem, chystá se i HbbTV a kvalitnější obraz

31. srpen 2016

Teletext chtěly původně české a slovenské televize vypnout s přechodem na vysoké rozlišení, diváci si ale další pokračování technologie vyžádali.

Rozhlas a televize Slovenska (RTVS), tedy tamní veřejnoprávní vysílatel, šíří nově na satelitu Astra 3B, pozice 23,5 stupně východně, své programy Jednotka a Dvojka s vysokým rozlišením (HDTV) doplněné o teletext. Doposud byl tento prvek dostupný pouze na stejnojmenných programech ve standardní kvalitě obrazu. Televize původně počítaly s tím, že teletext skončí s érou přechodu na vyšší rozlišení, na nátlak diváků se ale rozhodly nakonec tuto technologii ponechat. Počítá s ní i Česká televize.

Podle některých oborových webů se na kanálech RTVS v HD rozlišení vysílal i příznak technologie HbbTV, tedy hybridního širokopásmového vysílání, které umožňuje přístup například do archivu pořadů nebo dalším službám, web Digitální rádio ale tuto skutečnost nemohl potvrdit. Příznak HbbTV nebyl v době psaní této zprávy aktivní. Do budoucna nicméně hybridní vysílání na kanálech Jednotka HD a Dvojka HD zapojené bude, protože se blíží vypnutí těchto programů ve standardním rozlišení. U stanic v HD by mělo navíc dojít k navýšení obrazové kvality, jak nedávno webu Živé.sk potvrdila přímo RTVS.

autor: lukpo
Spustit audio