Kódování celoplošných programů v terestrické nabídce v nejbližších letech nehrozí

22. září 2016

Placená pozemní televize na celoplošné úrovni by mohla začít v Česku fungovat po vzniku finálních DVB-T2 multiplexů, tedy po roce 2020.

Celoplošné programy, které budou dostupné v celoplošných přechodových DVB-T2 multiplexech, nebudou zpoplatněné, respektive kódované. Vyplynulo to z konference Kulatý stůl Ultra HD, kterou dnes v pražském Karlíně pořádala společnost Internet Info. Přechodové multiplexy, které budou fungovat v letech 2017 až 2020, poslouží k bezproblémovému přechodu z technologie DVB-T na DVB-T2. Jejich účelem není, aby zde byl signál kódován.

Marcel Procházka, ředitel pro strategii a rozvoj Českých Radiokomunikací, webu Digitální rádio řekl, že broadcasteři nejsou omezeni svojí licencí a mohou vysílat kódovaně i v DVB-T a záleží jen na jejich obchodním modelu. Jediná nejasnost, která v souvislosti s přechodovými DVB-T2 sítěmi vyvstává, je v tuto chvíli šíření televize Nova. Ta považuje model, kdy televize platí za šíření v terestrické nabídce, za zastaralý. „Očekával bych od jednoho z operátorů, že nám nabídne nové možnosti,“ konstatoval technický ředitel Novy Josef Uher. Procházka ho doplnil, že rozhodnutí, zdali televize do přechodových sítí vstoupí, nebo ne, je na vysílatelích.

Naopak existenční problémy může způsobit proces přechodu na DVB-T2 společnosti dvbexpert, která v Říčanech jako jediná v České republice provozuje placenou pozemní televizi ve standardu DVB-T a má ji jako řešení v oblasti, kde nenabízí pokrytí IPTV. Regionálním multiplexům, což síť této firmy je, končí se závěrem roku 2017 možnost využití těchto přídělů. „Lze očekávat, že velká část těchto kmitočtových přídělů bude využita pro výstavbu celoplošných sítí. Možnost vysílání v regionech bude závislá na tom, kolik kmitočtů bude k dispozici,“ uvedl Pavel Dvořák zastupující Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Jaroslav Pech, který byl na konferenci Kulatý stůl Ultra HD zástupcem společnosti dvbexpert, uvedl, že placená terestrická nabídka získala v Říčanech a okolí, kde je dosah DVB-T vysílačů této platformy, stovky zákazníků a každý den podle jeho slov uživatelé přibývají. „Do konce roku 2017 očekáváme, že budeme mít tisíce klientů. O tuto službu je velký zájem. Přikládáme to tomu, že je tu velká poptávka diváka po DVB-T a my mu k tomu dáváme přidanou hodnotu. Projekt bychom rádi poskytli co nejvíce uživatelům,“ dodal Pech.

autor: lukpo
Spustit audio