Komerční televize budou objasňovat vysílací radě šíření programů do chytrých zařízení

23. listopad 2017

Problematika se dotýká i kanálů hudebníka Karla Peterky. Ty nejsou vůbec vedeny v seznamu provozovatelů na webu regulátora.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) chce od komerčních stanic objasnit vysílání programů, které šíří prostřednictvím technologie HbbTV, tedy televizorů a set-top boxů připojených k internetu. Problematika se konkrétně týká v případě společnosti Stanice O kanálů Óčko Star (dříve Óčko Gold) a Óčko Expres, u Šlágr TV pak alternativních streamů Písnička, Country no.1 a Šlágr Dechovka.

Podle evropského nařízení implementovaného i do českého prostředí by skupina Mafra, která hudební kanály Óčko provozuje, měla v ideálním případě požádat o licenci pro Zvláštní přenosové systémy (ZPS). V této věci bude běžet po doručení rozhodnutí patnáctidenní lhůta na vyjádření. Stanice Óčko Star aktuálně disponuje terestrickou a satelitní licencí, Óčko Expres pak stejným dokumentem pro pozemní distribuci. Dá se předpokládat, že v případě Óček by nemělo jít o nijak závažný problém, který by mohl skončit finančním postihem.

Jiná situace je u společnosti Šlágr TV. Tato firma sice licenci pro ZPS vlastní, nicméně týká se pouze stejnojmenné televize Karla Peterky, který ji tak může šířit přes internet a drží oprávnění i pro distribuci v rámci DVB-T, případně DVB-T2. Terestrickou licenci získala nedávno i nová televize Šlágr 2. Internetové streamy Písnička, Country no.1 a Šlágr Dechovka, kterých se upozornění regulátora týká, aktuálně nejsou vůbec vedeny v Seznamu provozovatelů. V minulosti tyto programy sice fungovaly jako klasické televize, to už ale dávno neplatí. RRTV proto zahájila se Šlágr TV úřední řízení. Vzhledem k tomu, že v něm nebylo zatím rozhodnuto, není možné jeho výsledek předjímat a regulátor ho ani nebude komentovat.

autor: lukpo
Spustit audio