Konec ARD a ZDF ve standardním rozlišení na satelitu? Možná už v roce 2020

20. únor 2018

„Spolu s veřejnoprávními médii se nyní zabýváme otázkou, kdy by bylo možné ukončit paralelní distribuci SDTV a HDTV,“ uvádí kontrolní orgán KEF v dokumentu zveřejněném na svém webu.

Komise KEF, pod kterou v Německu spadá financování veřejnoprávních médií, navrhuje rok 2020 jako vhodný termín, ve kterém by mohlo být ukončeno vyslání kanálů ARD a ZDF ve standardním rozlišení obrazu (SD). Uvedla to v monitorovací zprávě, kterou zveřejnila na svých webových stránkách. Připomeňme, že v květnu loňského roku prodloužila ZDF distribuční smlouvu s operátorem SES, která se právě této distribuce týkala. Více jsme o ní psali zde.

„Spolu s veřejnoprávními médii ARD a ZDF se nyní zabýváme otázkou, kdy by bylo možné ukončit paralelní distribuci SDTV a HDTV. V současné době existuje možnost, že takový krok by bylo možné realizovat do poloviny roku 2020,“ uvádí dokument. Ukončení vysílání ARD a ZDF ve standardním rozlišení na satelitu Astra by byl dalšími významným technologickým milníkem. Připomeňme, že obě veřejnoprávní ke konci května 2012 vypnuti na této družici analogový signál a definitivně tak skončila původní distribuce signálu v Evropě, která trvala desítky let. Výhradně v HD kvalitě už obě média působí i na platformě DVB-T2.

autor: lukpo
Spustit audio