Konsorcium DVB schválilo novou specifikaci titulkování, týká se i Ultra HD

21. srpen 2017

TTML formát poskytuje efektivní řešení pro standardní, vysoké i ultra vysoké rozlišení. Formát je navíc společný pro televizní i internetové služby.

Konsorcium DVB, které vydává různé technické specifikace týkající se digitálního vysílání, vydalo začátkem srpna novou specifikaci pro titulky. Specifikace umožňuje vysílání titulků příští generace v rámci transportních streamů prostřednictvím služeb založených na W3C Timed Text Markup Language (TTML). Specifikace doplňuje technické řešení DVB titulků, které bylo v praxi nasazené více než dvacet let.

Titulky TTML jsou stále častěji přijímány řadou orgánů jako je Evropská vysílací unie (EBU), Association of Radio Industries and Businesses (ARIB), Society of Motion Picture and Television Engineers (SMPTE) a dalšími. Významnou roli bude hrát tato technologie také do budoucna v rámci nasazení HbbTV, případně i DVB-T2. Rozdíl v dosavadních titulcích oproti novější technologii je jednoduchý. Zatímco klasické DVB titulky jsou postaveny na technologii MPEG DASH, TTML formát poskytuje efektivní řešení pro standardní, vysoké i ultra vysoké rozlišení. Formát je navíc společný pro televizní i internetové služby.

autor: lukpo
Spustit audio