Kritiku satelitní lobby mírní i ČTÚ, postavil se na stranu DVB-T2

22. květen 2017

Kritiku zavádění DVB-T2 se v pátek snažil zesílit i inzerát v tisku, jehož terčem se stal premiér Bohuslav Sobotka.

Negativní postoj České asociace satelitních operátorů (ČASO) k zavádění pozemního vysílání DVB-T2 zpochybnilo nejen Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), ale dnes se na stranu pozemní televize druhé generace postavil i Český telekomunikační úřad (ČTÚ), a to jako regulátor, který koordinuje pro operátory jednotlivé kmitočtové příděly a určuje kde a na jakém kanále bude signál šířen.

„Česko má za sebou úspěšný přechod z analogového na digitální zemské televizní vysílání. Proces, který skončil v roce 2011, přinesl i očekávanou úsporu kmitočtového spektra. Jeho část v rozsahu 790 – 862 MHz byla použita pro budování mobilních vysokorychlostních sítí, díky kterým (a díky stanovení povinných rozvojových podmínek) má nyní Česká republika pokrytí kvalitními 4G sítěmi na úrovni 98 % obyvatel,“ konstatoval regulátor.

O uvolnění další části spektra do roku 2020 rozhodla Světová telekomunikační unie a následně i Evropská unie. Tzv. druhá digitální dividenda má zajistit, že část kmitočtů, nyní využívaných pro televizní vysílání, bude do roku 2020 uvolněna pro rychlý mobilní internet. Česká republika tak bude mít v dohledné době možnost opět při aukci spektra stanovit podmínky zaručující, že občané a firmy využijí uvolněné pásmo prostřednictvím moderní rychlé sítě. Satelitní operátoři si zaplatili v pátečním tisku inzerát, který se snažil zavádění DVB-T2 zpochybnit a očerňoval například i premiéra Bohuslava Sobotku.

V obhajobě pozemního vysílání telekomunikační regulátor uvádí, že ho v současné době využívá okolo šedesáti procent domácností. „Vysoká obliba terestrické platformy je dána především téměř celoplošným pokrytím signálem, možností příjmu na pevnou anténu, ale v omezené míře i v rámci pohyblivého nebo mobilního příjmu, možností nabídnout regionální a lokální obsah a v neposlední řadě i technickou a ekonomickou dostupností pro diváka,“ doplnil ČTÚ, který zároveň nepomněl, že samotná problematika se řeší již od roku 2013, kdy vláda přijala strategii Digitální Česko v. 2.0 - Cesta k digitální ekonomice, na níž navázala v roce 2015 vládou přijatá Strategie správy spektra a konečně v roce 2016 rovněž Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání.

autor: lukpo
Spustit audio