Majitel UPC odhaluje plány: Nový set-top-box, posilování wifi a další výstavba sítě

13. březen 2017

Balan Nair, technický ředitel Liberty Global, v rozhovoru pro Digital TV Europe konstatoval, že konečnou fází má být divákovi dodat přijímač bez pevného disku se vzdáleným nahráváním.

Uvedení nového set-top-boxu, který bude do budoucna umět nahrávat pořady bez nutnosti pevného disku, posilování wifi připojení v domácnostech a další masivní investice do výstavby sítě v nových lokalitách. Takové jsou plány vlastníka kabelového operátora UPC, společnosti Liberty Global, na všech trzích, kde aktuálně působí. Novinky mají být uvedeny ve střednědobém horizontu, uvedl pro Digital TV Europe Balan Nair, technický šéf Liberty Global.

Firma plánuje v příštím roce udělat ze svého nového set-top-boxu s podporou 4K rozlišení standard. Přijímač prozatím uvedla ve Velké Británii loni. Řada trhu, kde Liberty Global působí, se ho má dočkat již v letošním roce. O konkrétních zemích, kde bude uveden, ale prozatím nehovoří. „Od roku 2018 to bude náš primární set-top-box a bude dostupný jak s pevným diskem, tak i v cloudové verzi,“ konstatoval Nair. Znamená to, že zákazník operátora by nahrával pořady vzdáleně, stejně jako by si tímto způsobem například přehrával jednotlivé položky z archivu.

Balan Nair v rozhovoru pro Digital TV Europe konstatoval, že konečnou fází má být divákovi dodat přijímač bez pevného disku. Díky funkci Cloud DVR by měl uživatel přístup ke svým nahrávkám kdekoliv – z mobilního telefonu, tabletu, případně PC. Nemusel by být tedy nutně „upoután“ pouze na kabelový přijímač. Liberty Global předpokládá, že přijímač se bude nabízet nejprve novým zákazníkům, případně těm, kteří o to projeví zájem. O případném upgradu u stávajících klientů je možné uvažovat později. V České republice hodlá firma od 16. března uvést jako novinku funkci zpětného zhlédnutí na HD DVR Mediaboxech.

Další důležitou součástí pro posilování své pozice má být vylepšování wifi připojení v domácnostech. UPC nabízí již řadu měsíců na našem trhu nový modem, který má zajistit kvalitní signál po celém bytě. Wifi a kvalitní připojení je podle Naira jedním z klíčů k úspěchu tohoto byznysu. Úspěch očekává zejména od nové specifikace DOCSIS 3.1. Masové nasazení předpokládá technický ředitel Liberty Global v průběhu příštího roku. Ve všech zemích, kde firma působí, plánuje investovat do rozšiřování své sítě. V letošním roce by se měla její síť rozšířit do dalšího půl druhého milionu domácností.

autor: lukpo
Spustit audio