Markíza, Barrandov Family a SD rozlišení na satelitu. Ostře sledované události pro 1.1.2017

31. prosinec 2016

Slovenská televizní skupina Markíza opouští pozemní vysílání, startuje Barrandov Family a na satelitu Astra končí slovenské programy ve standardním rozlišení.

1. leden 2017 bude tradičně jako každý první den nového roku ostře sledovaný z pohledu digitálního vysílání. V tento den lze tradičně očekávat ukončování smluv na šíření některých kanálů, naopak zapínaní programů nových, případně přijde i překvapivá novinka, která nebyla do té doby avizována. Web Digitální rádio má pro vás přehled třech nejočekávanějších akcí, které se vztahují právě k tomuto datu a byly již dopředu avizovány.

Změny v distribuci kanálů Markíza

Pozemní vysílání, Slovensko (DVB-T): Od 1. ledna 2017 v něm nebudou vysílat kanály Dajto (multiplex 1), Markíza a Doma (multiplex 2). Změna se dotkne diváků i v České republice, kteří přijímají slovenské televizní sítě přeshraničně.

Placené služby (kabel, IPTV, satelit): Nic se nemění. Diváci budou moc beze změny i nadále sledovat všechny programy. Plánované opuštění slovenského DVB-T se může teoreticky dotknout českých operátorů, pokud programy předávali do svých sítí z pozemního vysílání. Případné změny budeme pro své čtenáře po 1. lednu 2017 monitorovat.

Startuje Barrandov Family, končí Barrandov Muzika

Nová plnoformátová televize má k 1. lednu 2017 nahradit hudební stanici Barrandov Muzika, která končí kvůli nízké sledovanosti. Barrandov Family bude k dispozici jak divákům v České republice, tak i na Slovensku. Ve vysokém rozlišení zatím tato stanice jako jediná z barrandovských programů nevysílá, nicméně se dá očekávat, že je to pouze otázkou času.

Pozemní vysílání, Česká republika (DVB-T): V Regionální síti 8 Českých Radiokomunikací dojde k ukončení vysílání stanice Barrandov Muzika. Od 1. ledna 2017 by měli diváci už v tomto multiplexu najít novou televizi Barrandov Family. V případě problémů doporučujeme opětovné naladění přijímače.

Pozemní vysílání, Slovensko (DVB-T): Barrandov Family se má objevit v multiplexu 2 na programové pozici po televizi Markíza. V případě, že se tak nestane, bude nutné opětovné naladění přijímače.

Placené služby (kabel, IPTV, satelit): Diváci nebudou muset nic ladit. V kabelových a IPTV sítích by se měla televize Barrandov Family objevit na pozici po kanálu Barrandov Muzika. Na satelitu Astra 3B bude šíření ukončeno. Barrandov Muzika k 31. prosinci na družici končí.

Vypnutí SD rozlišení u slovenských programů na satelitu Astra

Telekomunikační operátor Towercom naplánoval na půlnoc z 31. prosince 2016 na 1. ledna 2017 ukončení provozu svého satelitního multiplexu na družici Astra 3B, v němž jsou šířeny slovenské programy ve standardním rozlišení. Jedná se konkrétně o televize JOJ, Plus, Markíza, TV Barrandov, Jednotka a Dvojka RTVS, TA3/Ring TV, Kino Barrandov a TV Osem. Všechny tyto stanice jsou již na zmiňovaném satelitu dostupné ve vysokém rozlišení. Diváci, kteří nemají odpovídající set-top-box, případně televizor, o tyto programy přijdou.

Na kmitočtu 12168/V bude ukončeno/má být ukončeno šíření kanálů Barrandov Plus, Barrandov Muzika a Wau. V tomto multiplexu jsou šířeny i programy Óčko a TV Lux (oba v SD kvalitě). O ukončení jejich šíření zatím nebyla veřejnost informována, čili by mělo prozatím beze změny pokračovat i po 31. prosinci 2016.

Nejočekávanější zahraniční události 31. prosince 2016 (stručně)

Odchod HBO z Nizozemska – Přesun obsahu do internetové videotéky operátora Ziggo.

Ukončení vysílání MGM HD (Německo) – Naši západní sousedé vsadí stejně jako ostatní trhy už pouze na značku AMC.

Ukončení vysílání Orange Sport (Polsko)

Změny v oblasti DAB rádia nebyly k 1. lednu 2017 ohlášeny.

V pondělí pro vás budeme sledovat

Start stanice O2TV Tenis (IPTV služba O2TV)

Start polského kanálu Super Polsat v tamním DVB-T a ukončení Polsat Sport News

Web Digitální rádio je svým čtenářům připraven všechny další události, které se stanou 1. ledna a nebyly dopředu avizovány, zprostředkovat, a to díky nejrozsáhlejšímu monitoringu digitálních platforem ze všech tematických webů. Sledujte naše stránky na Nový rok a o nic podstatného nepřijdete.

autor: lukpo
Spustit audio