Máte oblíbenou on-line službu? Od 1. dubna si ji vezmete i mimo Českou republiku

28. březen 2018

Počet obyvatel, kteří budou dané možnosti využívat, se do roku 2020 odhaduje na více než sedmdesát milionů.

Na českém trhu je řada on-line služeb, které si uživatelé oblíbili a rádi by je legálně využívali i mimo území republiky, příkladem může být HBO GO, Netflix, Amazon Prime Video a řada dalších. Od neděle 1. dubna už nebude toto překážkou. Předplatitel, který danou službu využívá, ji bude moci bez překážek sledovat i v rámci Evropské unie. O přenositelnosti obsahu rozhodla Evropská komise a jde o další klíčové rozhodnutí po zrušení roamingových poplatků.

Implementace tohoto rozhodnutí bude samozřejmě záležet na jednotlivých provozovatelích služeb. Hbitě reagoval v tomto směru prostřednictvím tiskové zprávy například Slovak Telekom, který od uvedeného data uvolňuje nejen platformu HBO GO, ale také vlastní mobilní aplikace Magio GO a Digi GO. Kromě filmů a seriálů se možnost využití on-line služeb z domovské země týká i sportovních přenosů, hudby, elektronických knih nebo her. Na Švýcarsko se tato významná novinka vztahovat nebude, protože alpská země není státem Evropské unie.

Evropská komise chce tímto rozhodnutím přimět obyvatelé Evropské unie k využívání mobilních telefonů připojených k internetu a dalších chytrých zařízení. EK konstatovala, že výdaje uživatelů na videopředlatné se zvýšilo od roku 2010 do roku 2014 o 113 % a počet uživatelů mezi roky 2014 a 2015 o 56 %. V současné době se počet obyvatel, kteří mohou využít přenositelnost videoslužby na území EU, odhaduje na 29 milionů, do roku 2020 by tato cifra měla vzrůst až k 72 milionům. Možnost vzít si oblíbenou on-line platformu do zahraničí zvyšuje i šanci, že si ji obyvatel dané země reálně předplatí.

autor: lukpo
Spustit audio