Máte starší satelitní přijímač? Možná jste přišli o další programy

2. únor 2016

Vysílání v původním přenosu signálu MPEG-2 opouštějí postupně další a další vysílatelé. Na tento krok se chystá i Česká televize.

Majitelé digitálních satelitních přijímačů, které neumí zpracovat programy ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV), respektive normu DVB-S2, se budou muset připravit na skutečnost, že téměř žádný český, případně slovenský program už brzo neuvidí.

Vysílatelé pomalu upouštějí od původní distribuce ve formátu MPEG-2 a přecházejí na modernější kódování MPEG-4/AVC. Další neplacené programy, které tak v průběhu dnešní servisní noci zmizely ze satelitu Astra 3B, jsou Regionálnítelevize CZ a TV Regina. Stanice jsou nadále dostupné na kapacitě operátora Skylink, respektive jeho provozovatele, společnosti M7 Group.

Proces výměny satelitních přijímačů za modernější boxy s DVB-S2/MPEG-4 je nezvratný. V letošním roce plánuje ukončit distribuci programů ve standardním rozlišení (SD) i veřejnoprávní Česká televize. V HD kvalitě by tak brzy měly být dostupné nejen programy ČT 1, ČT 2 a ČT Sport, ale také kanály ČT 24, ČT :D a ČT art.

Jde de facto o podobný krok jako v rámci pozemního vysílání, kde si budou muset diváci pořídit místo DVB-T přijímačů televizory, případně set-top boxy s normou DVB-T2/HEVC. Jejich speciální označování chtějí ve spolupráci s výrobci elektroniky zavést České Radiokomunikace.

Parametry příjmu Regionálnítelevize CZ a TV Regina: Astra 3B (23,5 stupně východně), 12207/V, SR 27500, FEC 5/6, norma DVB-S2/8PSK, kódování žádné (FTA).

autor: lukpo
Spustit audio