Můžu svůj televizní přijímač vyhodit? Diváky čeká přechod na technologii DVB-T2

25. září 2016

Diváci se mohou v éře druhé generace pozemní digitální televize těšit na nové programy ve vysokém rozlišení, a pokud si koupí správný přijímač i na doplňkové interaktivní služby.

Pokud přijímáte televizní signál pozemní cestou, čeká vás s největší pravděpodobností nákup nového přijímače - televizoru, případně alespoň set-top-boxu. Česká republika musí stejně jako ostatní evropské země přejít na vysílání ve standardu DVB-T2, protože stávající část kmitočtového spektra bude nutné uvolnit pro potřebu mobilních operátorů a rozvoj jejich služeb. Přechod bude tentokrát jiný, protože půjde o proces vynucený. Zjednodušeně řečeno, jedna technologie vyklidí prostor, aby se mohla rozvíjet jiná.

Není ale třeba propadat hysterii a tvrdit, že přechod na technologii DVB-T2 nic nepřinese a půjde opět jen o zbytečné vyhazování peněz daňových poplatníků. V případě České televize můžeme garantovat, že všechny její programy budou dostupné v rámci této technologie ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Dobrou zprávou je i skutečnost, že vysílání programů dostupných v takzvaných přechodových multiplexech, které budou fungovat v letech 2017 až 2021, NEBUDE nadále kódováno. Tvrzení operátorů kabelových nebo satelitních sítí, že programy budou zpoplatněné, můžete minimálně pro následující roky pustit k vodě.

Odborná veřejnost s napjetím očekává, jak se k celému procesu postaví TV Nova, respektive její provozovatel, společnost CET 21. Generální ředitel Christoph Mainusch považuje současný model, kdy provozovatelé televizí platí operátorům za to, aby mohli v pozemní digitální nabídce vysílat, za překonaný. Televize Nova stáhla již v uplynulých letech vysílání svého kanálu v HD verzi z DVB-T a šíří ho jako placenou službu v kabelových sítích i na satelitu. Na druhou stranu, CET 21 si je dobře vědoma toho, že pozemní vysílání opustit nemůže, protože jde o nejsilnější televizní platformu, kterou využívá okolo 60 % domácností. Navíc, konkurence televizních kanálů šířených volně je v dnešní době obrovská.

Digitální multiplexy DVB-T2, které budou fungovat od příštího roku, se budou označovat jako přechodové proto, že do nich budou překlopeny programy ze stávajících multiplexů a slouží k hladkému přechodu na pozemní vysílání druhé generace. Fungování finálních DVB-T2 sítí začne až v následujících letech a vypínání DVB-T multiplexů skončí až v roce 2021. Není tedy třeba panikařit, že divák přijde od příštího roku o možnost sledování svých oblíbených stanic v původní technologii. Jako první se bude vysílání přechodových DVB-T2 sítí spouštět podle očekávání v Praze, následně bude probíhat i v dalších koutech republiky.

Myslíte si, že máte doma přijímač, který již zvládne nové vysílání DVB-T2? Chyba! Ani takové zařízení vám totiž nemusí korektně fungovat. Místo toho, abychom vás teď zahrnuli složitými technikáliemi, doporučujeme navštívit webové stránky http://dvbt2overeno.cz/, jejichž provozovatelem jsou České Radiokomunikace. Operátor zde zveřejňuje seznam přijímačů, které budou v domácím prostředí stoprocentně korektně fungovat. Přijímačů je již v tuto chvíli několik set, a to jak televizorů, tak i set-top-boxů. České Radiokomunikace tento seznam neustále doplňují a je zde široké portfolio zařízení všech výrobců.

Jakou další výhodu přinese přechod na DVB-T2? Přijímače označené certifikací „DVB-T2 ověřeno“ mají možnost připojení k internetu. Tím máte zajištěno, že získáte díky vašemu televizoru, případně set-top-boxu přístup k doplňkovým službám, které podporuje například Česká televize, Prima TV, Óčko a brzy se objeví i další hráči. Mezi tyto interaktivní možnosti patří například archivy televizí, programové schéma v moderní elektronické podobě (takzvané EPG), aplikace vytvořené ke sportovním událostem nebo konkrétním pořadům a podobně. Služba označovaná jako hybridní televize HbbTV se řídí přes dálkový ovladač.

Důležitou problematikou, kterou nemůžeme v souvislosti s přechodem na DVB-T2 opomenout, je úprava společných televizních antén označovaných zkratkou STA. Tento bod se vás bude týkat ovšem pouze ve chvíli, kdy se nacházíte v domě s více byty, ideálně například v paneláku. Přechodové DVB-T2 multiplexy budou fungovat na jiných kanálech než stávající DVB-T sítě. S tím tedy souvisí nutný zásah do rozvodů v domě a výměna takzvaných kanálových vložek. Tuto změnu provádějí anténářské firmy na pokyn správců domu, případně družstva. Lidí, kteří používají vlastní anténu, se tento bod netýká. Pokud ale necháte přechod na DVB-T2 až na pozdější dobu, než je rok 2017, zatím můžete v klidu sledovat programy ve stávajících DVB-T multiplexech. Žádná změna se vás prozatím netýká.

autor: lukpo
Spustit audio