Na obzoru je nový televizní standard DVB-I, zaměří se na internetovou distribuci

6. březen 2018

Díky novému standardu bude možné v prostředí internetové distribuce využít technologie hybridního vysílání. S nasazením se počítá v rámci televizorů i klasických set-top boxů.

Distribuci signálu čeká možná malá televizní revoluce. Po standardech DVB-T/T2, DVB-C/C2 a DVB-S/S2, případně IPTV, je na obzoru DVB-I. V pondělí o aktivitách nové pracovní skupiny informovalo Konsorcium DVB. Jak označení zkratky napovídá, nový standard by se měl zaměřit na lineární distribuci signálu prostřednictvím širokopásmového připojení k internetu. Na případné implementaci DVB-I už pracují přední odborníci, mimo jiné i firma TP Vision (Philips).

Experti pracovní skupiny budou mít nyní před sebou možnosti hledání obchodních výzev a případnou poptávku po tomto standardu na trhu. Výhodou oproti IPTV má být skutečnost, že danou technologii by bylo možné využívat prostřednictvím běžných zařízení a otevřeného internetu. Technologie DVB-I má být maximálně kompatibilní se zařízeními podporujícími stávající podkategorie DVB. Nový standard by měl být k dispozici na všech obvyklých zařízeních, jako jsou televizory, případně set-top boxy.

Konsorcium DVB konstatuje, že právě nyní přichází vhodná chvíle pro nasazení technologie DVB-I, díky které bude možné v prostředí otevřeného internetu implementovat například hybridní vysílání HbbTV. Klasická IP televize doposud tento standard nepodporovala. Očekává se, že změna přijde s budoucí implementací HbbTV 2.0 a vyšší. Do budoucna může být nový standard zajímavý zejména pro společnosti, které se zaměřují na internetovou distribuci, ale zároveň chtějí využít všech výhod, které jim internetová distribuce může přinést.

autor: lukpo
Spustit audio