Německá ARD prodloužila distribuci ve standardním rozlišení na satelitu do roku 2020

12. březen 2018

„Osm let poté, co jsme zahájili společně veřejnoprávní vysílání v HD kvalitě, je pro většinu domácností standardní vysílání považováno za primární,“ konstatoval Christoph Mühleib, generální ředitel společnosti Astra Deutschland.

Německá veřejnoprávní televize ARD bude prostřednictvím satelitní pozice 19,2 stupně východně, družice Astra, vysílat ve standardním rozlišení (SD) minimálně do poloviny roku 2020. Vyplývá to z dohody s tamní pobočkou telekomunikační firmy SES. Všechny programy jsou z této pozice šířeny zcela volně, bez kódování, takže je možné je zachytit zcela bez problémů i na území České republiky a Slovenska.

„Osm let poté, co jsme zahájili společně veřejnoprávní vysílání v HD kvalitě, je pro většinu domácností standardní vysílání považováno za primární. Těší nás, že ARD si nadále udržuje distribuci SD,“ konstatoval Christoph Mühleib, generální ředitel společnosti Astra Deutschland. Minimálně do roku 2020 bude také probíhat vysílání ve standardním rozlišení u německé veřejnoprávní televize ZDF, která se zároveň zavázala, že chce rozvíjet distribuci obsahu ve formátu Ultra HD/4K. S komerčním nasazením lze ale na satelitu Astra a v německých kabelových sítích počítat až od roku 2022.

autor: lukpo
Spustit audio