Německo přechází na DVB-T2, zájemci u nás mají ve fokusu prozatím Bavorsko

29. březen 2017

Příjem německých multiplexů je v tuto chvíli na našem území problematický, a to vzhledem k použitým kanálům, které jsou v provozu i na území Čech.

„Magická noc“, jak označilo Německo akci, během které ukončí vysílání řada DVB-T vysílačů a jako jejich náhrada bylo naopak nasazeno vysílání ve standardu DVB-T2, probíhá v tuto chvíli u našich západních sousedů. Čeští diváci, kteří odtud chytají přeshraničním příjmem televizi, mohou být prozatím v klidu. Změna se týká v tomto případě pouze vysílačů Wendelstein a München. Jejich příjem na území České republiky je a bude problematický.

Všechny programy (viz tabulka) budou k dispozici v německém DVB-T ve Full HD rozlišení, respektive formátu 1080p50. Novinkou v HD, která nevysílala, je veřejnoprávní kanál ARD alpha HD. Stanice byla doposud dostupná pouze ve standardní kvalitě. Nutno upozornit, že na rozdíl od českých vysílačů je pro příjem z Německa (až na výjimky) nutná vertikální polarizace antén. Příjem bavorských DVB-T2 multiplexů ale bude na našem území velmi problematický. Kanály 31 (ARD), 34 (ZDF) a 56 (Bayerischer Fernsehen) jsou v Čechách obsazeny. Výjimku tvoří pouze kanál 26 (freenet TV), viz odkazy.

Nabídka komerčních programů bude kódovaná a bude ji možné odemknout pouze s oficiálním zařízením služby freenet TV. Právě takto se placené programy budou označovat. freenet TV neznamená volnou nabídku, jak chybně informovala některá média, ale možnost volného a snadného výběru. Služba nabídne několik modelů pro placené kanály. Tím základním bude 69 euro/rok, přičemž první tři měsíce bude nyní služba fungovat zdarma a předplatné začne běžet až od července. Veškerý hardware pro dekódovaní bude možné najít na webových stránkách https://www.freenet.tv/. Veřejnoprávní stanice zůstanou volně!!!

Chod služby bude po technické stránce zajišťovat operátor Media Broadcast, o kódování programů se postarala společnost Irdeto. Ve spolupráci s firmou Samsung představili zástupci platformy i nabídku freenet TV Connect. Díky ní budou moci získat diváci řadu dalších doplňkových služeb – internetové streamy, videotéky nebo poslech přibližně 600 on-line rádií. Box bude taktéž dostupný na webu služby freenet TV. Samozřejmostí v éře DVB-T2 bude hybridní vysílání HbbTV, teletext nebo programový průvodce EPG. Vypínání DVB-T vysílačů a přechod na technologii DVB-T2 v dalších regionech Německa, které se přímo dotkne i území Čech, je naplánováno na listopad. Včas o něm budeme informovat.

Tabulka použitých kanálů - Bavorsko
Seznam šířených kanálů ARD, ZDF a freenet TV
autor: lukpo
Spustit audio