Nemůžete sledovat stanici O2TV Free v multiplexu 4? Problémem bude stáří přijímače

4. březen 2017

Nový produkt operátora bude určen výhradně pro majitele novějších televizorů a set-top-boxů v ideálním případě připojených k internetu.

Společnost O2 Czech Republic naplánovala na neděli 5. března start bezplatného kanálu O2TV Free v multiplexu 4 operátora Digital Broadcasting. Řada lidí ale tuto stanici nebude vůbec moci sledovat. Důvodem je použité kódování obrazu i zvuku. V obou případech je v multiplexu 4 použito novějších technologií. V případě obrazu jde o formát MPEG-4/AVC, u zvuku o HE-AAC/LC, nikoliv klasický MPEG-2.

Majitelé starších přijímačů, které nepodporují modernější kódování, tak sice programovou pozici O2TV Free naladí, samozřejmě v případě, že jsou v dosahu signálu multiplexu 4, ale nepůjde jim obraz ani zvuk. To je rozdíl v chování při naladění kanálů České televize ve vysokém rozlišení u Regionální sítě 7, jejich audio je kódováno ve formátu MPEG-2. Za zmínku stojí fakt, že nutnost vlastnit modernější přijímač neuvádí O2 ani v oficiálních materiálech z tiskové konference. Produkt tak bude určen zejména pro diváky, jejichž zařízení se umí připojit k internetu a podporuje hybridní vysílání HbbTV.

Tisková zpráva O2 se vůbec o použitém kódování obrazu ani zvuku nezmiňuje. Viz text níže.

autor: lukpo
Spustit audio