Nové digitální signály na českém území, polský multiplex 8 odstartoval z dalších lokalit

26. říjen 2016

UVNITŘ VIDEO A SEZNAM VYSÍLAČŮ - První informace z internetových diskusních fór naznačují, že signál na našem území skutečně zachytit lze.

V úterý 25. října bylo spuštěno vysílání nového digitálního televizního multiplexu 8 v dalších lokalitách. Pro zájemce o zachycení signálu na našem území mohou být zajímavé zejména tři vysílače – Jelenia Góra / Sniezne Kotly, Klodzko / Czarna Góra a Wroclaw / Sleza. Zajímavosti je, že tato terestrická síť funguje jako první polský multiplex ve III. pásmu. V době blížících se podzimních inverzí se tak mohou připravit majitelé těchto antén kromě DAB rádia na zajímavé TV úlovky.

První informace z internetových diskusních fór naznačují, že signál na našem území skutečně zachytit lze. Například čtenář Miloslav Soška hovoří o příjmu multiplexu 8 z lokality Sniezne Kotly v obci Horní Stakory na Mladoboleslavsku. V tomto případě bylo realizováno zachycení signálu na 6. kanálu. Multiplex je šířen výkonem 7 kW s vertikální polarizací. Redakce webu Digitální rádio se snažila zachytit signál na jižním okraji Prahy, nicméně nebyla úspěšná. V multiplexu už je šířena od včerejška první stanice – Zoom TV. V horizontu týdnu nabídku doplní postupně i kanály Nowa TV, Metro a WP.

Vysílače s největší pravděpodobností zachytitelné na českém území:

Jelenia Góra / Sniezne Kotly – 6. kanál, 7 kW, vertikál – část východních a středních Čech
Katowice / Kozstowy – 6. kanál, 20 kW, horizontál – část Moravskoslezského kraje
Klodzko / Czarna Góra – 6. kanál, 500 W, vertikál – s malou pravděpodobností část Olomouckého, případně Královéhradeckého kraje
Wroclaw / Sleza – 6. kanál, 16 kW, vertikál – část východních Čech

Tabulku vysílačů spuštěných k datu 25. října najdete v této tabulce.

autor: lukpo
Spustit audio