Operace Casper vyděsila provozovatele nelegálních IPTV v Evropě

13. duben 2017

V praxi šlo o to, že nelegální distribucí prostřednictvím dvou Internet Service Providerů byla šířena přibližně tisícovka televizních stanic, a to za využití technologie IPTV.

Španělská a bulharská policie provedly v uplynulých dnech razii ve dvanácti lokalitách, během níž bylo zadrženo a z nelegálního provozování a poskytování televizního signálu obviněno osm osob. Operace Casper proběhla na popud zástupců nejvyšší anglické fotbalové soutěže Premier League, která se dlouhodobě snaží bránit neautorizovanému příjmu těchto přenosů, a zúčastnila se jí jak policie z obou států, Europol, Eurojust a další orgány v boji s organizovaným zločinem.

V praxi šlo o to, že nelegální distribucí prostřednictvím dvou Internet Service Providerů (ISP) byla šířena přibližně tisícovka televizních stanic, a to za využití technologie IPTV. Servery poskytující nelegální přístup k tomuto vysílání byly zabaveny a spolu s nimi i řada dokumentů. Jako hlavní podezřelý byl identifikován občan dánské národnosti žijící ve Španělsku., který byl poskytovatelem ISP ve městě Malaga. V Bulharsku pak za účasti mezinárodní pomoci proběhla stejná akce ve městě Silistra. Kevin Plumb, právní zástupce Premier League, uvedl, že cílem těchto akcí, které budou pokračovat, je chránit autorská práva a jasně dát najevo, že pirátství nebude v žádné podobě tolerováno.

autor: lukpo
Spustit audio