Operátor Rio Media může změnit vlastníka, kupuje ho Kaprain

4. prosinec 2017

Budoucím spojením Nej.cz a Rio Media vznikne na trhu druhý největší poskytovatel služeb kabelové televize a jeden z nejvýznamnějších poskytovatelů služeb přístupu k internetu.

Třetí největší kabelová firma na českém trhu Rio Media může změnit vlastníka. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) dospěl k závěru, že fúze nepodléhá jeho schválení. V pátek to uvedl v tiskové zprávě. Kabelového operátora Rio Media koupila od fondu Argus Capital investiční skupina Kaprain.

„Úřad ve správním řízení dospěl k závěru, že obraty spojujících se soutěžitelů nesplňují obratová kritéria stanovená zákonem," uvedl dnes předseda úřadu Petr Rafaj. Rozhodnutí úřadu je pravomocné. Proti fúzi protestoval jeden z konkurentů. Kaprain, která již vlastní kabelovou síť Nej.cz, po ukončení fúze zdvojnásobí počet zákazníků na více než 200 tisíc.

„Budoucím spojením Nej.cz a Rio Media vznikne na trhu druhý největší poskytovatel služeb kabelové televize a jeden z nejvýznamnějších poskytovatelů služeb přístupu k internetu. Obsloužíme více než 200 tisíc domácností," uvedl už dříve majitel skupiny Kaprain Karel Pražák. Kaprain podle něj zvažuje další příležitosti na trhu.

Zákazníci by měli postupně začít dostávat mix z nabídek obou firem, a to jak ve službách kabelové televize, tak poskytování internetu. Jedničkou na kabelovém trhu zůstává UPC s 800 tisíci zákazníky, kteří využívají v České republice a na Slovensku více než 1,5 milionu služeb. Rio Media založil fond Argus Capital v roce 2008 s cílem postupně konsolidovat fragmentovaný trh poskytovatelů internetových služeb v České republice, a vytvořit tak pro jejího dalšího majitele ideální platformu pro vstup na tento rostoucí trh.

Kaprain založil Karel Pražák v roce 2013. Od začátku se soustředí na průmysl, nemovitosti a finance. Zapojení skupiny je různé, od přímých akvizic až po role nezávislých poradců. V průmyslové oblasti patří firmě podíly ve společnostech, případně financované projekty, jako jsou Nej.cz, AVE CZ odpadové hospodářství, Prague The Style Outlets a nově i RIO Media. Nemovitostní část skupiny tvoří zejména výstavba na pozemcích u pražské O2 areny, rekonstrukce budovy v Pařížské ulici a projekt Vítězné náměstí. Ve finanční oblasti se skupina zabývá profesionálním odkupem, správou a vymáháním korporátních a retailových pohledávek.

zdroj: ČTK
Spustit audio