Operátor SES poskytl ohledně programů z britského svazku v Česku překvapivé vyjádření

18. prosinec 2017

Velkou Británii zasáhlo víkend před týdnem mohutné sněžení a experti z tamního fóra Satellites.co.uk se domnívali, že může jít o časné zesílení signálu. Situace ale trvá stále.

Zejména na území Čech je již více než týden možné přijímat programy šířené v takzvaném britském svazku družice Astra s výrazně menšími parabolami, než tomu bylo doposud. Web Digitální rádio se pokoušel získat od operátora SES oficiální vyjádření, které nyní skutečně obdržel. Odpověď, kterou však obdržel, je relativně zarážejí. Telekomunikační společnost v něm tvrdí, že se na pozici 28,2 stupně východně k žádným technickým změnám nepřistoupilo.

„Na základě vašeho článku na webu Digitální rádio sdělujeme, že satelitní pokrytí ani síla signálu ze satelitu Astra 28,2E se v průběhu víkendu od 9. do 10. prosince neměnila a zůstala konstantní,“ konstatoval v oficiálním vyjádření operátor SES. Diskutující na fóru Satellites.co.uk, kde byla českými satelitními lovci zaznamenána tato novinka nejdříve, se domnívali, že telekomunikační firma dočasně zesílila signál z této pozice, protože Velkou Británii, pro kterou družice primárně fungují, zasáhla silná vlna stěžení. To se ale nyní nepotvrdilo.

Jak se navíc ukazuje, příjem programů z britského svazku může být realizován na území Čech i s parabolami menší než je průměr jeden metr. Jak potvrdil webu Digitální rádio jeho čtenář Petr z Čerčan, v této lokalitě se mu povedlo zachytit programy s anténou o průměru 85 centimetrů, a to včetně stanic veřejnoprávní BBC a komerční ITV. Petr naší redakci potvrdil již známé zjištění - nejlepší pro příjem stanic z britského svazku jsou večerní hodiny, naopak nejmenší je pak šance přes den. Programy určené pro Velkou Británii mají kromě tohoto regionu většinou vysílací práva vyřešená dále jen pro Irsko a země Beneluxu, kde jsou šířeny také přes kabel.

autor: lukpo
Spustit audio