Pásmo 700 MHz se otevře mobilním službám, televize ale bude mít stále prioritu

19. prosinec 2016

Uvolnění kmitočtového pásma pro bezdrátové širokopásmové služby je řešením, z něhož bude těžit digitální průmysl, audiovizuální odvětví i všichni spotřebitelé,“ uvedla slovenská politická reprezentace.

Pásmo 700 MHz se bude moci po roce 2020 otevřít mobilním a dalším broadbandovým službám, do roku 2030 tu ale bude mít prioritu stále digitální vysílání (televize) a bezdrátové mikrofony. Minulý týden dosáhlo této neformální dohody slovenské předsednictví s Evropským parlamentem. V dokumentu se hovoří „alespoň do roku 2030“. Záležet bude pochopitelně na vnitrostátních potřebách. Pro audiovizuální odvětví má být zajištěna tzv. dlouhodobá regulační předvídatelnost.

Jak již bylo dříve medializováno, podle dohody musí státy EU do 30. června 2020 přidělit kmitočtové pásmo 700 MHz (694–790 MHz) bezdrátovým širokopásmovým službám. Pokud tak učinit nemohou, lze v řádně odůvodněných případech umožnit až dvouleté zpoždění. „Spektrum je cenným zdrojem, který musíme používat uvážlivě a strategicky. Uvolnění kmitočtového pásma 700 MHz pro bezdrátové širokopásmové služby je řešením, z něhož bude těžit digitální průmysl, audiovizuální odvětví i všichni spotřebitelé. Zajišťuje dlouhodobou regulační jistotu a je nezbytným předpokladem pro zavedení technologie 5G. Výsledkem bude lepší připojení v celé Evropě,“ konstatoval slovenský ministr dopravy, výstavby a regionálního rozvoje Arpád Érsek.

autor: lukpo
Spustit audio