Penthouse v Ultra HD, FunBox 4K s technologii HDR a další novinky z veletrhu MIPCOM

21. říjen 2016

Podle postřehu jednoho z našich čtenářů se formát nešíří pouze na satelitu, ale také v kabelových rozvodech. Experimentuje s ním služba Nej.cz.

Od 17. do 20. října se ve francouzském Cannes konal mezinárodní obsahový veletrh MIPCOM 2016, který kromě setkání odborné veřejnosti z celého světa přinesl několik zajímavých novinek i pro zájemce v oblasti Ultra HD, tedy televize s ultra vysokým rozlišením. Plány s technologií 4K mají i společnosti, jež podnikají na českém a slovenském trhu. Jde pochopitelně o hráče s globálními ambicemi jako Penthouse nebo SPI International.

Kelly Holland, generální ředitelka Penthouse Global Media, konstatovala, že formátu Ultra HD už se věnuje po dobu posledních šesti měsíců, kdy se obsah takto vyrábí. V tuto chvíli má Penthouse k dispozici sto hodin obsahu. Případné spuštění lineárního kanálu by záleželo nicméně na zájmu operátorů. Jako přirozený distribuční kanál tedy vidí Holland internet. Ultra HD obsah ve formě digitální nabídky by se měl objevit v prvním kvartálu roku 2017. Šéfka Penthouse Global Media zmínila, že právě tato firma byla první, která před lety nabídla formát HD v oblasti zábavy pro dospělé. Tyto stanice jsou součástí operátora Skylink.

Stanice FunBox 4K začala po přechodu z demo režimu do ostrého provozu využívat i formát HDR, tedy vysoký dynamický rozsah. Kanál byl donedávna dostupný v pražském a bratislavském DVB-T2 experimentu, nyní je stanice šířena prozatím stále nekódovaně na satelitu Hotbird, pozice 13 stupňů východně. Ve formátu HDR jsou dostupné některé nové formáty, které SPI International, provozovatel kanálu, v poslední době nakoupil. Stanice je dostupná podle reportu našeho čtenáře Zdeňka Mihuly také v síti operátora Nej TV, v němž se objevila také nová stanice C4K360, která je určena zejména takzvané Generaci Y.

V Evropě je v současné době k dispozici už dvaadvacet kanálů v ultra vysokém rozlišení. Z družice Astra, pozice 19,2 stupně východně, jsou šířeny v nekódovaném režimu programy Fashion 4K a Pearl.tv 4K UHD, o šest stupňů více na západ, tedy u satelitů Hotbird, pak volně FunBox 4K a na start se připravuje C4K360. Všechny zmiňované stanice jsou zachytitelné v ČR i na Slovensku. Do roku 2025 by mělo být podle předpokladů k dispozici 785 kanálů ve formátu UHD. Tuto cifru prezentovala Claudia Vaccarone, vedoucí výzkumu společnosti Eutelsat. Společnost Blue Ant Media například na dnešním ročníku MIPCOM prodala 300 hodin dokumentárního obsahu ve formátu Ultra HD (více v tiskové zprávě).

Zdroj: Digital TV Europe.net, Broadband TV News, SPI International

autor: lukpo
Spustit audio