Placené služby v Německu chtějí s příchodem DVB-T2 oslabit terestrickou platformu

13. únor 2017

„HD+ je jedním z průkopníků v oblasti HDTV a těží z tohoto trendu. Dalším pilířem, o který se bude nyní platforma opírat, je rostoucí zájem o Ultra HD,“ uvedli zástupci placené služby.

Německo podobně jako Českou republiku čeká v následujících letech přechod na pozemní televizní vysílání ve standardu DVB-T2. Situace u západních sousedů je ale jiná než na našem trhu. Pozemní televize v Německu je povětšinou minoritní digitální platformou a po překlopení do DVB-T2 bude většina programů kódována – volně zůstanou pouze stanice veřejnoprávních televizí ARD a ZDF. V Česku se s kryptováním v takzvaných přechodových sítích nepočítá.

I v Německu však existují tlaky na oslabení terestrické platformy, které se s přechodem na DVB-T2 ještě více zintenzivnily. Například společnost SES dnes upozornila, že se svou placenou satelitní platformou HD+ dosáhla dvou milionů předplatitelů. HD+ nabízí na družicích Astra v kódované podobě německé plnoformátové a některé tematické stanice ve vysokém rozlišení (HDTV). V nabídce už má také jeden program v Ultra HD kvalitě. 850 tisíc domácností je v současné době ve zkušební fázi, takže počet domácností využívajících HD+ se v současné době pohybuje okolo tří milionů.

HD+ má stejně jako DVB-T2 plaforma freenetTV nabízet zejména stanice ve vysokém rozlišení. „Rok 2016 byl pro HD+ skvělým rokem, dosáhla dvou milionů předplatitelů a roste ještě rychleji než v roce předchozím. Tento moment potvrzuje, že HD+ je nyní reálnou silou v německé televizní krajině. Více a více diváků je ochotno zaplatit za lepší televizní zážitek, ať už jde o výběr obsahu nebo obrazovou kvalitu. HD+ je jedním z průkopníků v oblasti HDTV a těží z tohoto trendu. Dalším pilířem, o který se bude nyní platforma opírat, je rostoucí zájem o Ultra HD a přechod ze standardu DVB-T na DVB-T2,“ uvedl za HD Plus Wilfried Umer, Chairman of the Management Board.

autor: lukpo
Spustit audio