Podle vlastníka satelitů SES už jsou tři čtvrtiny domácností vybaveny HD televizí

28. červenec 2016

Se statistikou na téže téma přišla v rámci Kontinuálního výzkumu za rok 2015 v dubnu i agentura Nielsen Admosphere. Oba subjekty se shodly například na podílu CRT obrazovek.

75 % českých domácností má podle společnosti SES, která je vlastníkem satelitů Astra, zajištěný příjem programů ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Firma to uvádí s odkazem na průzkum provedený agenturou NMS Market Research, jehož se v květnu zúčastnilo 525 dospělých, přičemž 52 % z nich byly ženy. Výsledný vzorek respondentů byl podle SES sestaven tak, aby odpovídal věkově i vzděláním celkovému složení populace. Průzkum firmy vyznívá pro televizi v HD kvalitě výrazně pozitivněji než čísla, která prezentovala v dubnu agentura Nielsen Admosphere. Ta ke konci roku 2015 uváděla 45 % (viz její průzkum).

Aktuálně je podle SES v České republice 53 % vlastníků Full HD a 7 % HD Ready televizorů. 55 % Čechů již slyšelo o rozlišení Ultra HD, které se také označuje jako 4K. Podle průzkumu NMS Market Research je již pět procent českých domácností, které jsou vybaveny pro příjem televize s čtyřikrát vyšším rozlišením, než jakým je Full HD. Nejoblíbenější zábavou je u stanic s vysokým rozlišením sledování filmů, které preferuje 55 % respondentů, až na druhém místě je s 30 % sport. Česká populace podle SES dává přednost větším a modernějším přijímačům – televizor bez ploché obrazovky má doma čtvrtina dotázaných (26 %) a podobný je i počet zařízení s plochou obrazovkou bez možnosti příjmu HD.

autor: lukpo
Spustit audio