PREZENTACE: České Radiokomunikace prakticky dokončí pokrývání DVB-T2 do konce roku

17. červenec 2017

Česká republika nemůže s přechodem otálet. Je tlačena zejména díky Německu nutností uvolnit pásmo 700 MHz, které ho již prodalo mobilním operátorům.

31. července spustí České Radiokomunikace svou přechodovou DVB-T2 síť s programy skupiny Prima, Barrandov, Óčko, TV Noe a Šlágr TV z vysílačů Pardubice – Krásné a Domažlice – Vraní vrch. Na dnešním setkání s novináři to oznámil Marcel Procházka, ředitel pro regulaci operátora. V srpnu bude dále pokračovat rozšiřování do oblastí Cheb – Zelená hora a Sušice – Svatobor, v září na Trutnov – Černá hora a Brno – Kojál.

Pokrývání přechodové DVB-T2 sítě Českých Radiokomunikací bude pokračovat i v říjnu, kdy přijdou na řadu Lysá hora a Zlín – Tlustá hora, v listopadu na Chomutov – Jedlová hora a Jeseník – Praděd a v prosinci na Ústí nad Labem – Buková hora a Mikulov – Děvín. V tuto chvíli už bude signálem DVB-T2 pokryto 97.6 % populace. K prakticky stoprocentnímu pokrytí území dojde v průběhu prvního čtvrtletí roku 2018. V další fázi začnou České Radiokomunikace dokrývat menší obce, kde je problém s televizním příjmem.

Marcel Procházka upozornil, že pozemní televizní vysílání, které je v současné době bezplatné, využívá šedesát procent domácností. Dále zdůraznil, že tuto platformu je nutné zachovat proto, jelikož ve střední a východní, ale i v západní Evropě, je velká neochota platit za televizní signál. Manažer Českých Radiokomunikací připomněl nutnost uvolnění pásma 700 MHz pro potřeby mobilních služeb a rychlého internetu. Tuto problematiku řeší novela Zákona o elektronických komunikacích, která aktuálně prochází schvalovacím a připomínkovým řízením napříč politickou sférou - aktuálně je již v Senátu.

Procházka upozornil, že stávající vysílání DVB-T není možné vypnout až v roce 2022, jak by to umožňovala Evropská komise, protože Německo již vydražilo pásmo 700 MHz pro mobilní operátory. Stávající kmitočty již tedy nebude možné využít po roce 2020. Pokud by se novelu nepodařilo schválit a vyšla podle manažera Českých Radiokomunikací satelitní lobby, bylo by nutné v roce 2020 vypnout vysílače, které jsou v pásmu 700 MHz. Nejhůře by na tom tak byl s pokrytím multiplex 3, který by ztratil zásah 76 %, nejlépe multiplex 4 – ztratil by jen 6 %.

Podle Marcela Procházky, ředitele pro regulaci Českých Radiokomunikací, není satelitní televize pro diváka bezproblémovou platformou a každý způsob distribuce signálu přináší určitá úskalí. Procházka zmínil v případě DVB-S/S2 nejen vyšší vstupní investici, ale také například nutnost výhledu na jih, kde jsou umístěné družice na orbitu, ale také skutečnost, že majitel nemovitosti neumožňuje instalaci parabolické antény. Pokud novela ZEK nebude přijatá, půjde podle Českých Radiokomunikací o destrukci televizní platformy, protože dojde k výraznému osekání televizního příjmu.

TK Diginovela 2017-07-17 by Lukáš Lucky Polák on Scribd

autor: lukpo
Spustit audio