PREZENTACE: Vysílání DVB-T2 v České republice začíná bez televize Nova

1. březen 2017

„Nova dostala stejnou nabídku jako naši klienti a nemáme od nich v tuto chvíli žádnou odpověď. Více bych to nechtěl komentovat,“ uvedl generální ředitel Radiokomunikací Martin Gebauer.

České Radiokomunikace dnes za účasti zástupců Ministerstva průmyslu a obchodu, Českého telekomunikačního úřadu a řady lidí z televizní branže úderem desáté hodiny dopolední slavnostně zahájily vysílání DVB-T2 pro Prahu a střední Čechy z vysílačů Žižkov a Cukrák. Signál jedenácti privátních stanic, který je šířen na kanálu 31, v současné době pokrývá přibližně 26 % populace.

V přechodovém DVB-T2 multiplexu jsou v tuto chvíli šířeny ve standardním rozlišení stanice Prima, Prima Cool, Prima Max, Prima Love, Prima Zoom, TV Barrandov, Kino Barrandov, Barrandov Plus, Óčko, Óčko Gold a Šlágr TV. Celkově by se do této sítě mělo vejít patnáct až dvacet SD stanic. Kanály Novy v multiplexu prozatím chybí. „Nova dostala stejnou nabídku jako naši klienti a nemáme od nich v tuto chvíli žádnou odpověď. Více bych to nechtěl komentovat,“ uvedl na dotaz redakce webu Digitální rádio generální ředitel ČRa Martin Gebauer.

Přechodová DVB-T2 síť, která odstartovala dnes, by měla do jara 2018 pokrývat 98 % populace. Stávající vysílání DVB-T má skončit v roce 2020. Přechodové sítě později přejdou v multiplexy definitivní. Jaromír Novák, předseda ČTÚ, předpokládá, že v blízké době se podaří spustit vysílání dalších přechodových sítí. Pokrytí dnes spuštěného multiplexu by mělo být do jara 2018 zajištěno pro 99 % území republiky.

Martin Gebauer se snažil před veřejností zbořit některé mýty okolo pozemního vysílání, například, že pozemní vysílání je zastaralé a DVB-T2 bude mít horší pokrytí a na DVB-T2 není nutné přecházet. Podle informací Českých Radiokomunikací v současné době využívá pozemní vysílání 58.5 % populace. Radiokomunikace označily celý proces za vynucený krok. „Není to tržní záležitost. Budeme znevýhodněni oproti ostatním platformám, které tento problém nemají,“ upozornil Gebauer. Problematiku přechodu vysvětluje níže připojená prezentace.

autor: lukpo
Spustit audio