Přichází další problém pro televizory, Němci úspěšně otestovali hybridní vysílání 2.0

29. srpen 2017

Lineární funkce televizoru, tedy příjem signálu, nebude nijak ovlivněn. Problémem ale budou doplňkové funkce dostupné přes internet.

Německá mediální skupina RTL v uplynulých týdnech úspěšně provedla testy hybridního vysílání ve standardu HbbTV 2.0, a to ve spolupráci s firmou Ferrero, která je producentem značkových cukrovinek. Ve většině evropských zemí, kde hybridní televize funguje, se používá verze 1.0, 1.1, případně 1.5. HbbTV 2.0 je technologií, která do televizorů bude moci přivést placený obsah a jeho ochranu prostřednictvím DRM nebo (mj.) podporu rozhraní CI+.

Standard HbbTV 2.0 může být vedle přechodu na DVB-T2 v České republice dalším problémem. Nový televizor sice bude podporovat kódování H.265/HEVC, ale nemusí být kompatibilní s hybridním vysíláním druhé generace. Takové přijímače pak budou mít s aplikacemi ve verzi HbbTV 2.0 problém. Funkčnost televizorů vzhledem k lineární televizi tato skutečnost nijak neovlivňuje. Problémem však může být do budoucna (v horizontu několika let) nasazení doplňkových služeb dostupných prostřednictvím internetu.

„Kurz je nastaven a my máme první zkušenosti s ostrým nasazením technologie. HbbTV 2.0 ohlašuje další fázi vývoje a je dalším krokem směrem k individuální péči o televizní reklamu. Našim cílem je získat včas dostatek zkušeností, učit se a držet krok s vývojem,“ uvedl Paul Mudter, ředitel IP Deutschland, dceřiné společnosti Mediengruppe RTL. Ta sama sebe chápe jako technologického lídra, který se nebojí otvírat a objevovat nové trendy. Do budoucna chtějí tuto technologii využít také České Radiokomunikace ve spolupráci s jednotlivými televizemi, které jsou zároveň jejími obchodními partnery.

autor: lukpo
Spustit audio