Přijímače bez hybridního vysílání nezískají certifikaci „DVB-T2 ověřeno“

6. září 2016

UVNITŘ PREZENTACE - Certifikace přijímačů není zdarma, podle Českých Radiokomunikací ale nejsou náklady tak vysoké, aby si ji výrobci nemohli dovolit.

Televizory a terestrické boxy s tunerem DVB-T2/HEVC, které nebudou podporovat hybridní vysílání HbbTV, nezískají certifikaci Českých Radiokomunikací „DVB-T2 ověřeno“. Operátor tak vysílá na trh další jasný signál, jak je pro něj tato technologie do budoucna důležitá. Hybridní vysílání v současné době využívá Česká televize, FTV Prima, televize Óčko, KinoSvět a na jejím vývoji pracuje již řadu měsíců společnost CET 21, provozovatel TV Nova. K využívání technologie je nutné připojení přijímače s HbbTV k internetu. Uživatel díky hybridnímu vysílání získá přístup k doplňkovým službám dané stanice.

K hybridnímu vysílání to ale není všechno. Zástupci Českých Radiokomunikací dnes na setkání s novináři ke spuštění certifikace konstatovali, že televizor, případně set-top-box musí nejen disponovat funkcí HbbTV, ale navíc musí jít o verzi 1.5. Pokud jde o nižší, přijímač ji nezíská. Ředitel pro regulaci Českých Radiokomunikací Marcel Procházka upozornil na známou věc, že někteří lidé si mohli koupit televizor, který je sice označený jako DVB-T2, ale nepodporuje kódování H.265/HEVC. Dále uvedl, že někteří lidé už dokonce mají DVB-T2/HEVC přijímač, ale přesto se může stát, že nebude korektně fungovat.

K certifikaci přistoupil operátor zejména proto, jelikož některá zařízení mají poměrně velké problémy se zpracováním signálu DVB-T2/HEVC. Problémy lze charakterizovat do tří kategorií. Buďto přijímač signál vůbec nezpracuje, nebo obraz zamrzne. Operátor se také setkal s tím, že obraz sice nezamrzá, ale kvalita obrazu je špatná. Výsledkem by měla být ochrana diváka, aby si koupil korektně fungující přijímač, ale zároveň jde o ochranu výrobců v souvislosti s možnými reklamacemi. Za účelem certifikace využívají České Radiokomunikace i aplikaci „Test AV formátů“ v hybridním vysílání veřejnoprávní televize.

Radiokomunikace budou v rámci zkoušek testovat například ověření shody s platným D-bookem, který vydává Český telekomunikační úřadu, kompatibilitu s novým kodekem HEVC, jak již bylo řečeno HbbTV kompatibilitu, a českou lokalizaci. Certifikace pochopitelně není zdarma, operátor ale nechtěl přiblížit, jak je nákladná. Podle Procházky se nejedná o vysokou částku, kterou by si výrobce elektroniky nemohl dovolit. „Jde de facto pouze o pokrytí nákladů,“ dodal Procházka. Na projektu certifikace pracují České Radiokomunikace už více než rok. „V současné době jednáme o tom, že bychom proces předali Ministerstvu průmyslu a obchodu. Uvidíme, jak to dopadne,“ doplnil manažer ČRa.

Pozemní televize je pro Českou republiku extrémně důležitá. Terestrický signál přijímá podle Marcela Procházky v současné době přes 59 % domácností. Operátor vychází z dat společnosti Nielsen Admosphere. Televize bude v následujících letech používat pásmo od 21. do 48. kanálu. Tento rozsah by měl být garantován do roku 2030. Stavba sítí by měla začít ještě na konci letošního roku, spouštění prvních vysílačů se očekává začátkem roku 2017. Ke spuštění bude ale pochopitelně nutný příděl od Českého telekomunikačního úřadu. Dokončení výstavby se očekává do konce roku 2017. Plný souběh DVB-T a DVB-T2 by měl probíhat po dobu tří let. Následně se původní sítě vypnou. 1. února 2021 definitivní přechod. Na konci roku 2020 vláda vyhodnotí, zdali se proces povedl a může proběhnout v termínu.

autor: lukpo
Spustit audio